Trivić: Besplatan internet za učenike u teškoj materijalnoj situaciji

02.04.2020. 16:59
0
IZVOR: srpskainfo.com

S obzirom na to da je sredinom marta i u aprilu planiran upis djece u prvi razred osnovne škole, ako uzmemo u obzir trenutnu situaciju u vezi sa pandemijom korona virusa, odlučeno je da se upis organizuje onda kada se steknu uslovi za to, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon onlajn sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ona je istakla da roditelji prvačića mogu da pošalju osnovnim školama osnovne podatke o svojoj djeci elektronskim putem, dok će ostale podatke i dokumente dostaviti kada se za to steknu uslovi.

Republički štab je donio i zaključak da će učenicima osnovnih i srednjih škola biti omogućen proljetni raspust u vrijeme Vaskršnjih praznika, odnosno od 13. do 16. aprila.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prethodnih dana analiziralo i potrebe svih škola, te smo uspijeli obezbijediti besplatni internet i računare za sve za koje je to bilo potrebno – rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je obezbijeđeno 1200 računara za učenike osnovnih i 500 računara za učenike srednjih škola.

 

Trivićeva ističe da su škole radile analizu i kontaktirale sve učenike, odnosno njihove roditelje. Oni koji nisu imali u svojim kućama računare ili laptope, mogli su ih podići u školama na revers kako bi nesmetano mogli da prate nastavu na daljinu.

Besplatni internet od 15 gigabajta na mjesečnom nivou će biti omogućen za 1.005 učenika koja u poslednja tri mjeseca nisu imala pristup internetu ili su imali internet potrošnju manju od pet KM.

–  Učenici će biti obavješteni putem SMS poruke da im je omogućen besplatni internet jer su prethodno u toj analizi dostavili i svoje kontakt podatke. Za 24 učenika koji su u teškoj materijalnoj situaciji obezbijeđeni su molbini telefoni sa brojevima i besplatnim intrnetom, a instrukcije o načinu preuzimanja telefona će biti telefonskim putem dogovorene sa direktorima škola- navela je Trivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počela pripremna nastava za prvačiće u Istočnom Sarajevu Počela pripremna nastava za prvačiće u Istočnom Sarajevu
Fakulteti srezali upisne kvote Fakulteti srezali upisne kvote
U Kalinoviku upisana četiri prvačića U Kalinoviku upisana četiri prvačića
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    14h 1m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    13h 41m
    1
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    17h 4m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    18h 1m
    12
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    14h 58m
    0