Тривић: Настава почиње у учионицама, без дијељења одјељења

30.08.2021. 12:25
0
ИЗВОР: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић честитала је свим ученицима, родитељима, наставницима, руководству школа и ваннаставном особљу у Српској почетак школске 2021/22. године, истичући да настава почиње у школским клупама уз трајање часова од 45 минута и без дијељења одјељења.

Тривићева је нагласила да то радује све ученике, родитеље и наставнике, али истовремено намеће додатну одговорност у погледу поштивања свих епидемиолошких мјера.

- Због тога је важна и имунизација просвјетних радника јер већи постотак вакцинисаних је и већи гарант да ће школска година почети и завршити у школским клупама - навела је Тривићева у честитки.

Она је подсјетила да у новој школској години почиње да се примјењује нови наставни план и програм у основним школама.

- У другом разреду имамо нови предмет Дигитални свијет који ће помоћи нашим најмлађим ученицима да спознају све предности и штетне утицаје дигиталних уређаја - навела је Тривићева.

Министарство је, подсјећа она, увело и више часова физичког васпитања како би адекватно одговорили потребама основношколаца за физичком активношћу.

Према њеним ријечима, дигитализовани су садржаји уџбеника за прву тријаду, као и садржаји из историје и географије у вишим разредима, адаптирани су штампани уџбеници, што ће знатно олакшати школске торбе.

Тривићева је подсјетила да Министарство настоји да допринесе смањењу тежине ђачких торби основаца ради очувања здравља и смањења деформитета код ученика, због чега апелује на наставнике да не захтијевају од ученика свеске дебелих корица и сувишан прибор, те да им сугеришу ношење у школу само неопходних уџбеника, у складу са распоредом часова.

Ресорни министар је изразила задовољство што у средњим стручним школама већ двије генерације раде по новим наставним програмима.

"Обезбиједили смо стипедније за ученике који су уписали дефицитарна занимања и тиме допринијели повећаном упису у ова занимања. Опремили смо у оквиру пројекта `Табла` 50 средњих школа стим /СТЕАМ/ лабораторијама, што ће осавременити наставу и донијети боље исходе учења средњошколцима", појаснила је Тривићева.

Она је нагласила да ће Министарство и даље настојати да наставу учини занимљивијом и прилагоди је савременим токовима и развојним потребама, интересовањима ученика, те потребама тржишта рада, уз неизоставно стручно усавршавање наставника.

Коментари 0
Повезане вијести
Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима
На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде" На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде"
Почела нова школска година у Републици Српској Почела нова школска година у Републици Српској
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 10m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 25m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 0m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 47m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 58m
    0