Trivić: Nastava počinje u učionicama, bez dijeljenja odjeljenja

30.08.2021. 12:25
0
IZVOR: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je svim učenicima, roditeljima, nastavnicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju u Srpskoj početak školske 2021/22. godine, ističući da nastava počinje u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja.

Trivićeva je naglasila da to raduje sve učenike, roditelje i nastavnike, ali istovremeno nameće dodatnu odgovornost u pogledu poštivanja svih epidemioloških mjera.

- Zbog toga je važna i imunizacija prosvjetnih radnika jer veći postotak vakcinisanih je i veći garant da će školska godina početi i završiti u školskim klupama - navela je Trivićeva u čestitki.

Ona je podsjetila da u novoj školskoj godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama.

- U drugom razredu imamo novi predmet Digitalni svijet koji će pomoći našim najmlađim učenicima da spoznaju sve prednosti i štetne uticaje digitalnih uređaja - navela je Trivićeva.

Ministarstvo je, podsjeća ona, uvelo i više časova fizičkog vaspitanja kako bi adekvatno odgovorili potrebama osnovnoškolaca za fizičkom aktivnošću.

Prema njenim riječima, digitalizovani su sadržaji udžbenika za prvu trijadu, kao i sadržaji iz istorije i geografije u višim razredima, adaptirani su štampani udžbenici, što će znatno olakšati školske torbe.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo nastoji da doprinese smanjenju težine đačkih torbi osnovaca radi očuvanja zdravlja i smanjenja deformiteta kod učenika, zbog čega apeluje na nastavnike da ne zahtijevaju od učenika sveske debelih korica i suvišan pribor, te da im sugerišu nošenje u školu samo neophodnih udžbenika, u skladu sa rasporedom časova.

Resorni ministar je izrazila zadovoljstvo što u srednjim stručnim školama već dvije generacije rade po novim nastavnim programima.

"Obezbijedili smo stipednije za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja i time doprinijeli povećanom upisu u ova zanimanja. Opremili smo u okviru projekta `Tabla` 50 srednjih škola stim /STEAM/ laboratorijama, što će osavremeniti nastavu i donijeti bolje ishode učenja srednjoškolcima", pojasnila je Trivićeva.

Ona je naglasila da će Ministarstvo i dalje nastojati da nastavu učini zanimljivijom i prilagodi je savremenim tokovima i razvojnim potrebama, interesovanjima učenika, te potrebama tržišta rada, uz neizostavno stručno usavršavanje nastavnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima
Na Kosmetu školska zvona uz zvuke himne "Bože pravde" Na Kosmetu školska zvona uz zvuke himne "Bože pravde"
Počela nova školska godina u Republici Srpskoj Počela nova školska godina u Republici Srpskoj
Najčitanije
 • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
  19h 23m
  15
 • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 12m
  0
 • Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
  12h 13m
  0
 • U toku potraga za nestalim Miodragom Cvanićem
  17h 59m
  0
 • Nataša uspješno operisana: Oporavak zavisi i od naše pomoći (FOTO)
  10h 2m
  0