Тривић: Не треба прекрајати историју због Додика

05.06.2021. 21:55
0
ИЗВОР: БН ТВ

- Девети јануар 1992. године смета јер је неспорна историјска чињеница да је Република Српска настала прије почетка грађанског рата у БиХ. Смета јер онда пада теза о наводној геноцидној творевини.

Ово је изјавила Јелена Тривић посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, након што је члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да ће подржати идеју да се Дан Републике Српске, умјесто 9. јануара, обиљежава 15. фебруара, кад и Србија слави свој Дан државности.

- Република је настала у миру као одраз тежње народа да остане и опстане на овим просторима. У рату, који знамо како је почео и ко га је започео, а није српски народ, је одбрањена и сачувана, Дејтоном потврђена као ентитет са значајним нивоом државности", навела је Тривићева и додала: 

- Не требају нам изјаве о било каквој промјени Дана Републике, не треба нам и не смијемо дозволити да нам било ко намеће некакву кризу идентитета.

То што Додик има кризу идентитета, од Антиног реформисте, преко социјалдемократе, до ултра-националисте, сада лажног патриоте, не смије бити повод за било какво прекрајање историје, јер заборављање 9.1.1992. године било би управо то- истакла је она.

- Срећом, Додик о том не одлучује- нагласила је Тривићева.

Коментари 0
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    4h 42m
    1
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    22h 12m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    6h 35m
    0
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    5h 55m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    4h 31m
    0