Тривићева: Незаконита запошљавања разлог зашто образовани млади не виде перспективу у Српској

21.08.2022. 17:12
0
ИЗВОР: katera.news

Народни посланик и потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић реаговала је на извјештај о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за 2021. годину за кориснике буџета Републике Српске.

- Највише републичке институције, које би прве морале да поштују закон, упорно и бесомучно га крше кроз незаконита запошљавања, и то од приправника до директора, који се незаконито именују, а кроз злоупотребу позиције вршиоца дужности на функцији остају много дуже него што је то закон предвидио. И ова пракса даје један од одговора зашто људи не виде овдје перспективу, зашто одлазе, а земља нам се празни - објаснила је она.

Тривићева је нагласила да ова пракса погађа велики број људи у Републици Српској, те се осврнула и на случај Андрее Дорић.

- Док појединци, мимо закона, а са партијском књижицом заузимају и по неколико добро плаћених позиција, млади, образовани и стручни људи чекају позив са бироа, радећи успут послове који нису у складу са њиховим квалификацијама, чисто да би преживјели. Након што су се годинама школовали, да би себи обезбиједили сигурнију будућност у својој земљи, када ово виде, многи пакују кофере и одлазе без жеље да се икада врате. И оно што је Андреа Дорић јавно рекла о случају њених запослења преко партијске линије није случај "Андреа Дорић", него правило које се одавно зна, а она је била довољно дрска и бахата да то јавно призна. Много је таквих због којих они најбољи нису нашли своје мјесто у Републици Српској – рекла је Тривићева.

Она истиче да је и раније упозоравала на ову незакониту праксу у институцијама Републике Српске.  

- Међутим, док је ове власти, не вриједе ни упозорења, нити ревизорски извјештаји. Они су поставили образац понашања који само њима одговара, а који најбоље осликава реченица режимског шефа: „Можете бити најбиљи студент или најбољи стручњак у некој области али ако нисте у систему власти, ако нисте дио власти, све то може изгледати као заблуда“. Њима не треба стручност, него послушност – навела је Тривићева.

Тривићева је нагласила да се то неће промијенити док влада режим који је успоставио и користи ту праксу.

- Само смјена режима и нова власт могу донијети промјене и у овој области. Док они мимо свих правила, кршећи закон, именују и запошљавају, ми смо кроз „Програм обнове Републике Српске“ понудили  рјешења како унаприједити образовни систем, стимулисати професионална усавршавања, истраживања, све у циљу да у Републици Српској раде најбољи, којима је пружено најбоље образовање. Али, прије свега, ту шансу сви могу добити само по закону државе, а не по закону партије. Као и у другим случајевима кршења закона, попут високе корупције која уништава ову земљу, и у случају незаконитих запошљавања која проводи режим, могу рећи само: Свако ко се огријешио о народ, државу и закон, по закону ће да одговара. Нека се спреме – поручила је Тривићева.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Покренута иницијатива за оснивање Народног фронта – др Јелена Тривић у Источној Илиџи Покренута иницијатива за оснивање Народног фронта – др Јелена Тривић у Источној Илиџи
Миличевић: Ако побиједим, позваћу и Јелену Тривић Миличевић: Ако побиједим, позваћу и Јелену Тривић
Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП” Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП”
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 47m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 5m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 32m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 41m
    0