Миличевић: Ако побиједим, позваћу и Јелену Тривић

08.06.2023. 22:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Српска де­мо­крат­ска стран­ка (СДС) ће у не­дје­љу, 11. ју­на, до­би­ти но­вог пред­сје­дни­ка, а нај­ближи тој по­зи­ци­ји је акту­ел­ни врши­лац дужнос­ти пред­сје­дни­ка Ми­лан Ми­личевић, ко­ји је тре­ну­тно и је­ди­ни кан­ди­дат за ту фун­кци­ју.

У разговору за "Независне новине" Миличевић истиче да ће, уколико добије подршку на изборној сједници Скупштине, радити на јачању странке у мјестима гдје "шкрипи", попут Бањалуке, али и да ће по преузимању функције предсједника позвати на разговор и све представнике опозиционих странака у Републици Српској, укључујући и предсједницу Народног фронта Јелену Тривић.

За овакав сценарио, Миличевићу је потребно да побиједи на страначким изборима.

А како ствари стоје, то не би требало доводити у питање, јер је он приједлог већине градских и општинских одбора.

- Бираће се предсједник и чланови Главног одбора. До овог момента постоји само приједлог више страначких одбора за моју кандидатуру. Али, могуће је да се то промијени, не само до недјеље, већ и на самој сједници Скупштине - каже Миличевић.

На питање каква је тренутна ситуација у СДС-у и шта је потребно овој странци да се врати на "старе стазе славе", он наводи да су мјесни одбори база странке.

- Изборне сједнице скупштина у мјесним и општинским одборима које смо спровели на унутарстраначким изборима дају нам за право да се надамо најбољем, прије свега јер ће убудуће те одборе водити млади људи. Људи који воде мјесне одборе су важнији од свих других, чак и од предсједника СДС-а - истиче Миличевић.

Највећи проблем када је у питању позиција странке у Српској су водећи центри, попут Бањалуке и Добоја. Миличевић је увјерен да ће се то промијенити до избора 2024. године, првенствено у највећем граду. У СДС-у очекују значајан помак у односу на прошле локалне изборе, када су освојили само једно одборничко мјесто. Подсјетимо, тренутно немају ни то, јер је Александар Петковић напустио странку.

- Не треба имати превелика очекивања, али ако смо на изборима 2020. имали једног одборника, сматрам да је сада реалан циљ најмање три - рекао је Миличевић.

Док поручује да ће проблеми у Бањалуци бити ријешени, в.д. предсједника СДС-а тврди да унутар опозиције нема великих проблема.

- Наши односи су добри тачно онолико колико треба да буду, а то је да имамо заједнички циљ који се зове свргавање овог режима. Наши персонални односи ће се профилисати. Ако будем изабран за предсједника странке, ја ћу позвати лидере свих опозиционих партија и других група које опозиционо размишљају на састанак. СДС је спреман да буде осовина тог покрета - навео је Миличевић.

А да ли ће Јелена Тривић бити камен у "опозиционој ципели", с обзиром на преласке посланика СДС-а и ПДП-а у њене редове те чињенице да нико из опозиције, укључујући и Миличевића, није присуствовао првој изборној сједници Скупштини Народног фронта?

- Ја нисам био на изборној сједници Скупштине Народног фронта јер су они послали поруку СДС-у дан прије те сједнице Скупштине да нисмо добродошли, у виду преласка једног нашег посланика. Међутим, постоје ствари које се превазиђу, преко којих се пређе, али које се не заборављају. Али кад је заједнички циљ у питању, сјешћемо за исти сто, јер су циљ избори 2026, док су локални 2024. године друга прича. Нека наша појединачна неслагања не треба да буду камен спотицања ако постоји добра воља. Ако не постоји, ми ћемо ићи својим путем, али опет ка заједничком циљу - навео је Миличевић.

Новинар Дарко Момић сматра да је пред Миличевићем изузетно тежак задатак.

- Најјача опозициона странка мора да се врати себи и својој политици и да од СДС-а поново постане Српска демократска странка, јер је потребна свима у Републици Српској. Иако може звучати парадоксално, СДС као такав је потребан и актуелној власти у РС. Вјерујем да они који желе да руководе том странком знају о чему говорим - наводи Момић, који је исто тако веома критичан према Јелени Тривић.

- Што се тиче Јелене Тривић и њеног Народног фронта, не видим из којег бунара може да извуче гласове. СДС и ПДП су 2018. године освојили 25 посланичких мандата, а прошле године су СДС, ПДП и Вукановићева Листа за правду и ред освојили 25 мандата. Значи, нису привукли нове, већ само другачије расподијелили постојеће опозиционе гласове, а сада из тог бунара треба да захвати и Тривићева - казао је Момић.

Без обзира на то да ли ће Миличевић имати противкандидата или више њих, онај ко побиједи на недјељним страначким изборима биће осми предсједник СДС-а.

Подсјетимо, до сада су на челу странке били Радован Караџић, Алекса Буха, Драган Калинић, Драган Чавић, Младен Босић, Вукота Говедарица и Мирко Шаровић.

Пише: Радоје Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Пронађено рјешење за плате радника СДС-а Пронађено рјешење за плате радника СДС-а
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 57m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 15m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 42m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 30m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 51m
    0