Трошкови продаје обвезница Српске износиће преко 146,5 милиона КМ

23.04.2021. 11:21
0
ИЗВОР: capital.ba

Емисија обвезница Републике Српске на Лондонској берзи, мимо купонске камате од 138,9 милиона марака, коштаће Српску додатних до 7,6 милиона КМ.

Влада Републике Српске је коначно открила дио детаља у вези са овом емисијом данас када је задужење већ реализовано.

У „Службеном гласнику РС“ објавили су оно што су и саопштили након што је Влада прихватила задужење, али и неколико детаља који су скривани.

Наиме, видљиво је да ће Влада платити купонску камату од 4,75 одсто што ће износити 27,7 милиона КМ годишње. С обзиром на то да су у питању петогодишње обвезнице, по том основу биће плаћено укупно 138,9 милиона КМ.

Поред тога, биће плаћени и трошкови емисије у износу до 1,3 одсто од укупне вриједности емисије.

С обзиром на то да су продате обвезнице у износу од 300 милиона евра, произилази да ће трошкови бити до 3,9 милиона евра, односно око 7,6 милиона марака.

Слика

Када се узме у обзир да је камата од 4,75 одсто купонска, односно да ће стварни трошак по том основу прећи пет одсто и укупни трошкови емисије ће вјероватно бити већи.

Из одлуке је видљиво да је укупан дуг Српске који подлијеже законском ограничењу на крају 2020. године износио 5,7 милијарди КМ или 52,33 одсто одтвареног БДП-а у тој години.

Подсјећамо, домаћа јавност није обавијештена о емисији обвезница коју Влада планира да спроведе на Лондонској берзи.

CAPITAL је прошле седмице открио да је више представника Министарства финансија Републике Српске, предвођених министрицом Зором Видовић, представило пробраним инвеститорима стање у Српској и понуду државних обвезница.

У анализи коју је Влада наручила од рејтинг агенције “Moody's”, чије детаље смо објавили, наводи се да се задужење планира у износу од 350 милиона евра како би се „покрио“ домаћи дуг који доспијева у овој години, као и очекивани буџетски дефицит.

“Moody's” је додијелио Републици Српској привремени рејтинг Б3, што значи да је улагање у предстојећу емисију обвезница “спекулативно и високо ризично”.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је тек након објелодањивања података о емисији потврдио да се иста планира, истичући да је све јавно и отворено, иако то није случај.

Након што је задужење и реализовано, Милорад Додик је говорио о детаљима истичући да је то показатељ економске стабилности.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    10h 54m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    6h 20m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    6h 30m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    6h 35m
    0
  • Српска легализује исплату плате у коверти
    5h 14m
    0