Труднице и радници на боловању добијају увећане плате

16.01.2023. 17:33
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању, и радницима на боловању убудуће ће се исплаћивати увећана плата, као и њиховим колегама у фирми.

Нови Закон о обавезном здравственом осигурању ступио је на снагу протеклог септембра, а за раднике је била спорна одредба члана 83 став 1.

Примјена ове одредбе, за кратко вријеме, довела је у неповољнији положај већ угрожене категорије радника, оне који су обољели од малигних болести или његују дијете обољело од малигних болести, труднице на боловању ради одржавања трудноће, раднике који су претрпјели повреду на раду или су професионално обољели, раднике који се налазе на дуготрајном лијечењу и боловању, појаснили су из Савеза синдиката РС.

– Наиме, спорном одредбом, као основ за обрачун и исплату накнаде плате за вријеме привремене спријечености за рад, била је предвиђена просјечна нето плата осигураника остварена у задњих шест мјесеци који претходе мјесецу у којем је осигураник био привремено спријечен за рад, што је за посљедицу имало одређивање ниже накнаде плате радницима који се налазе на дуготрајном боловању, у односу на плату коју би имали да раде, обзиром да на висину те накнаде никако није могло утицати евентуално увећање плате радника код послодавца – прецизирали су из Синдиката, коју су и упутили захтјев за измјену.

Спорна одредба је измјењена тако да је основ за обрачун накнаде плате за вријеме привремене спријечености за рад просјечна бруто плата осигураника коју би остварио да је био на раду у задњих шест мјесеци који претходе мјесецу за који се врши обрачун. Измјене Закона примјењу се од 1. јануара.

По томе, без обзира на дужину трајања боловања, радник ће остваривати право на накнаду плате у висини плате коју би добио да је радио, што значи да се приликом обрачуна накнаде плате у обзир узимају и евентуална увећања плате код послодавца, на која би радник свакако имао право да је био на раду.

Протекла година је била нарочито специфична у Српској, због велике инфлације, када су плате у јавном сектору повећаване чак три пута. Међутим, труднице и родитељи који раде на пола времена, ова увећања нису добили.

Пише: Наташа Телебак

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jovana 17.01.2023. 11:25
    Kako ste nejasno i nerazumljivo napisali ovaj clanak, svaka cast!
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    23h 17m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 30m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    23h 21m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 48m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 30m
    0