Тржиште затрпано пилетином из увоза

26.08.2020. 09:55
0
ИЗВОР: Глас Српске

Упркос благом повећању пласмана меса перади у иностранство у првом полугодишту ове године, на домаћем тржишту је и даље дупло више увезене пилетине, што кочи напредак живинара у БиХ, који увелико размишљају о престанку производње.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, од јануара до краја јуна ове године БиХ је у иностранство извезла месо перади и јестиве кланичке производе од перади у вриједности од 5,49 милиона марака, док су у истом периоду на домаће тржиште стигли ти производи “тешки” око десет милиона марака.

Иако је извоз нешто већи у односу на прво полугодиште прошле године, када је у иностранство пласирано месо перади у вриједности од 3,53 милиона марака, увоз је много већи. Током првих шест мјесеци прошле године у БиХ је увезена пилетина у вриједности од око 11 милиона КМ.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић каже за “Глас Српске” да су се посљедице пандемије вируса корона одразиле на све свјетске економије, па тако и економију БиХ, те да проблеми нису заобишли ни заједницу живинара.

- Потрошња је смањена, залихе огромне, а увоз неконтролисан. Живинарство дијели судбину осталих грана привреде и преживљава озбиљну кризу због недостатка потрошње. Иако је извоз благо повећан, веома је мали проценат пилећег меса извезен на европско тржиште, мање од један остао. То су мизерне количине - рекао је Миличић.

Нагласио је да је већина пилетине пласирана у земље чланице ЦЕФТА.

Миличић каже да у БиХ стиже много више меса перади из иностранства него што ми успијевамо да извеземо тамо.

- То је показатељ да се у исхрани све више користе увозно месо и прерађевине, а то потапа домаћу производњу и због тога је веома важно да се повуку конкретни потези и заштити домаћа производња, а не да се пишу замолнице увозницима да престану увозити. Све док ми будемо молили појединце, није реално очекивати конкретне ефекте тога - поручио је Миличић.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је обим размјене свих врста меса и месних прерађевина у првом полугодишту износио близу 200 милиона марака, што је за око 2,5 милиона КМ више у односу на исти период 2019. године, с тим што на увоз отпада скоро двије трећине тог износа.

 Јаја

Предраг Миличић, директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара, која једина у БиХ има дозволу за извоз јаја за прераду у ЕУ, каже да су за седам и по мјесеци успјели да извезу око 10 одсто укупне производње.

- На тржиште Хрватске пласирали смо 4,5 милиона јаја за прераду - рекао је Миличић и додао да и даље трају преговори за добијање дозволе за пласман конзумних јаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Абдулаху Скаки одређен једномјесечни притвор Абдулаху Скаки одређен једномјесечни притвор
Мрда: Рад на дигитализовању архивске грађе која је од интереса за БиХ Мрда: Рад на дигитализовању архивске грађе која је од интереса за БиХ
Спријечена продаја дјевојчице из БиХ, затекли је у вјенчаници Спријечена продаја дјевојчице из БиХ, затекли је у вјенчаници
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  13h 49m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  22h 24m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  13h 17m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  14h 19m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  18h 24m
  0