Туристичке агенције у Српској смањиле понуде за путовања за Нову годину

01.12.2021. 21:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Мада су наши грађани заинтересовани за викенд путовања и прославу Нове године у иностранству, понуда туристичких агенција је прилично ограничена због ковид мјера.

Док су за новогодишњу ноћ дуго биле популарне туристичке туре у Париз, Рим, Венецију, Праг, Беч, чак и на егзотичне дестинације, сада је са агенцијама могуће отићи једино до Србије, Мађарске и Турске.

Интересовања грађана има, али због цијеле ситуације са вирусом корона ограничена нам је могућност одласка у иностранство, говори директор једне бањалучке туристичке агенције Младен Рачић.

– Видјели сте да су у Аустрији увели нове мјере заштите, у Њемачкој, у Италију наши грађани не могу ући без обзира да ли су се вакцинисали или не. Углавном, сви смо се орјентисали на Београд, Будимпешту и Истанбул, та три програма ћете наћи у скоро све иједној агенцији у БиХ. Надамо се да неће бити још неугодних изненађења и забрана, јер је све друго немогуће радити – појашњава Рачић.

Ипак, новогодишњи аранжмани, као и скоро цијели јануар, прилично су распродати.

Тако пут и прослава најлуђе ноћи у Истанбулу коштају око 270 КМ, док пакет за Будимпешту износи од 90 до 220 марака, у зависности да ли је организован смјештај.

За дочек на отвореном у Београду, без ноћења, што кошта педесетак марака, највише се распитује омладина.

Што се тиче домаћих дестинација, каже Рачић, велико интересовање влада за Јахорину, али грађани се ту углавном не ослањају на агенције, већ сами траже и уплаћују резервације за смјештај.  

Врата су нам отворена само за Србију и Мађарску, гдје радимо излете за Будимпешту и Печуј, истиче и Обренка Милиновић, директорка још једне туристичке агенције у Бањалуци.

– Људи се распитују, имају жељу да путују, али то је сада готово немогуће. Туристички улазак у Црну Гору, Хрватску, Аустрију, Словенију, условљен нам је тестовима, вакцином и потврдом аранжмана – прецизира она.

Подсјећа да је љетна сезона била нешто боља за туризам, али да је генерално, ова грана веома угрожена у пандемији.  

Слика


– У Црну Гору и Хрватску се током љета могло путовати, међутим чим је прошла сезона и посао је почео да опада – прича Милиновићева.

Како су нам испричали у агенцији из Бијељине, тренутно су најактуелније домаће дестинације, Јахорина и велнес аранжмани преко викенда у БиХ и Србији, а грађани се, кажу, све више интересују и за новогодишњу понуду.

– Актуелне су понуде за Нову годину на планинским дестинацијама, а већина тих аранжмана обухвата три ноћења. На примјер, Златибор са превозом и три полупансиона кошта од 290 КМ. Цијена за Јахорину, са ноћењем на Палама, износи  279 КМ- говори Јелена Јосиповић.

Новогодишњи аранжман у Врњачкој бањи кошта између 500 и 600 марака, док су Дивчибаре од 400 до 550 КМ, у зависности од броја дана.

– Имамо и понуду за Истанбул аутобусом, то је једна од најлакших дестинација за путовање јер немају строге услове за улазак у земљу, а три ноћења са доручком коштају 289 КМ. Пошто нам је Мађарска отворила границе без већих ограничења, нудимо и прославу Нове године на тргу и враћање у току ноћи за 89 марака- каже наша саговорница.

Из ове агенције савјетују путницима, да се пред сам полазак на пут још једном у амбасадама информишу о важећим правилима за улазак у одређену земљу, јер се мјере у пандемији мијењају буквално преко ноћи.  

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 39m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 54m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 29m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 16m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 27m
    0