Турковићева позвала амбасаде да обиљеже такозвани "Дан државности БиХ"

22.11.2021. 18:02
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Замјеница предсједавајућег Савјета министара и министарка спољних послова БиХ, др Бисера Турковић, упутила је дипломатско - конзуларној мрежи инструкцију поводом обиљежавања 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ.

Како је саопштено, Турковићева је нагласила да БиХ 25. новембра слави и обиљежава Дан државности, сјећајући се првог засједања ЗАВНОБИХ у Мркоњић Граду 1943. године, када су представници свих националности донијели одлуку о потврђивању историјских граница, а „наша домовина дефинисана као једна од шест равноправних република у тадашњој Југославији“.

– Дубоко уважавајући вриједности и одлуке ЗАВНОБИХ, а имајући у виду Закон о проглашењу 25. новембра Даном државности Републике Босне и Херцеговине, и Устав Босне и Херцеговине у којем је у члану И/1. прописан континуитет између раније Републике Босне и Херцеговине и данашње Босне и Херцеговине „која наставља своје правно постојање по међународном праву као држава“, те Одлуку Уставног суда БиХ од 6. јула 2017. године, којом је 25. новембар потврђен као државни празник, позивам вас да о обиљежавању Дана државности обавијестите босанскохерцеговачку заједницу и надлежно министарство спољних послова земље пријема, те све релеватне и заинтересоване институције, организације и удружења земље пријема – наведено је, између осталог.

Министарка Турковић је позвала сва дипломатско – конзуларна представништва БиХ да “с циљем развијања свијести о важности Дана државности, те упознавања шире јавности о значају 25. Новембра“, у духу темељних вриједности ЗАВНОБИХ, те у складу са епидемиолошким мјерама и наредбама у земљама пријема, пригодно и достојанствено обиљеже „Дан државности Босне и Херцеговине”.

Подсјећамо, Република Српска не признаје 25. новембар као дан државности БиХ, а након потписивања Дејтона није усвојен закон о празницима БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 20m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 16m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 20m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 13m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 10m
    0