Тужилац Божо Михајловић осуђен на пет година затвора

09.06.2020. 11:42
0
ИЗВОР: klix.ba

Некадашњи руководилац Одјељења за организовани криминал и корупцију Тужилаштва Босне и Херцеговине и државни тужилац Божо Михајловић осуђен је данас првостепеном пресудом Суда БиХ на пет година затвора.

Суспендовани тужилац Михајловић оптужен је за несавјестан рад у служби јер је у периоду од 2006. до 2015. године, као тужилац и руководилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, пропустио надзор над радом дактилографкиње с којом је сарађивао.

Михајловић је према пресуди свјесно пропустио дужност надзора над дактилографињом Садином Беридан-Зухрић која је распоређена за рад на његовим предметима те тиме омогућио да буде отуђен новац из привремено одузетих предмета.

Како је Тужилаштво БиХ раније изнијело у завршним ријечима, дактилографкиња је присвојила новац у износу од 225.762 КМ.

Како је данас истакнуто током изрицања пресуде, док је био на функцији није провјеравао стање новца у привремено одузетим предметима и врећама с доказима те је тиме учињена тежа повреда особа од којих је отуђен новац, али и имовинска штета БиХ.

Такођер, према пресуди Михајловић мора вратити сав новац који је дактилографкиња отуђила. Његови браниоци имају право жалбе на ову пресуду коју морају поднијети у року од 15 дана.

У 10. тачака оптужнице наведено је на који начин је дактилографкиња отуђила новац из привремено одузетих предмета. Она је отварала вреће с доказима без знања тужиоца Михајловића те узимала новац. Такође је без знања тужиоца  годинама захтијевала достављање привремено одузетих предмета. Суд БиХ би удовољио њеним захтјевима те јој достављао предмете из којих је изнова изузиман новац.

Тужитељка Ивана Петковић раније је казала да је доказано да је у предметима које је водио Михајловић периодично нестајао новац када је у контакт с њим долазила дактилографкиња. Према ријечима Петковић, дактилографкиња је присвајала новац и неовлаштено отварала доказе, што Михајловић није ни примијетио.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ оптужницу против Боже Михајловића је подигло 19. јуна 2018. године, а суђење је почело 11. септембра те године.

Михајловић се на рочишту за изјашњење о кривици у октобру 2018. изјаснио да није крив за кривично дјело које му је на терет стављала оптужница. Он је раније поднио оставку на мјесто шефа Одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село
Данас наставак суђење за злочине у Добровољачкој улици Данас наставак суђење за злочине у Добровољачкој улици
Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 25m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 48m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 21m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 18m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 9m
    0