Тужилац из Бијељине пријављен јер је преспавао позив полиције за увиђај

01.11.2023. 20:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На главној расправи по тужби против Муриса Шабића, тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, због дисциплинског прекршаја "немар или непажња у вршењу службених дужности" и "неизвршавање упутстава надређеног тужиоца", свједоци су испричали да тужени није био доступан на телефон у два наврата док је био дежурни.

Према првој тачки тужбе Канцеларије дисциплинског тужиоца, Шабић се терети да је - док је обављао дужност дежурног тужиоца - пропустио напунити мобилни телефон и није се јављао на позиве полиције за увиђај након пуцњаве испред угоститељског објекта, када је рањено више особа.

Главна тужитељка Окружног јавног тужилаштва у Бијељини Олга Пантић је казала да је лично против Шабића поднијела пријаве јер је два пута свједочила његовом немару, а информације о сличним поступањима је добијала и од других колега.

- Осим тога, тужилац Мурис нема ни комуникацију са мном, ни с другим колегама. Он дође само кад мора или кад га зовем - казала је она, преноси Детектор.ба.

Пантић је казала да је у четири сата иза поноћи добила позив од полиције која је изашла на терен, након пуцњаве испред угоститељског објекта у Бијељини, од које је сазнала да се дежурни тужилац Шабић не јавља на дежурни телефон и да не могу наставити увиђај.

- Ја сам покушала назвати тужиоца Шабића и мени је био недоступан. Имала сам неке приватне бројеве тужилаца, који су ми својевољно дали контакте, видјела сам у именику Сашу Петковића и њега сам назвала да се укључи или, ако не може, да ја одем на увиђај - препричала је Пантић, објашњавајући да га је увезала с дежурним инспекторима како би завршили радње и мјере потребне за увиђај.

Шабић је прво тврдио да је службени телефон био неисправан и да се сам гаси и пали, након чега је објаснио да не може "чекати будан поред телефона да ли ће полиција звати, јер ујутро рано мора на посао".

- Тужилац има право на осмосатни одмор. Може се десити да тужилац преспава, све је могуће. То су моја основна људска права – право на одмор - рекао је тужени Шабић.

Према другој тачки тужбе, Шабић није – по договору – вратио службени телефон дежурној тужитељици, а док је био код њега обавијештен је да се десила тешка саобраћајна несрећа са смртном посљедицом.

Тужитељица Пантић је казала да ће друга свједокиња, која је била дежурна тужитељка, боље одговорити на питања, али је, према информацијама које је она имала, утврдила прекршај, због чега га је пријавила и за тај пропуст.

Пантић је казала да је имала и других основа за пријаву које није искористила, као и информације да се током радног времена не јавља на фиксни телефон и слушалицу држи подигнутом како би био недоступан.

- Речено је да Вас је колега затекао с подигнутом слушалицом и рекли сте да су досадни и да не можете радити од њих - препричала је Пантић информације које је имала.

Други свједок, начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић, казао је да је – након информације дежурних инспектора о недоступности тужиоца – назвао главну тужитељку од које је тражио помоћ, која му је и обезбијеђена након неколико минута.

Питање туженог Шабића – да ли има и његов приватни број у мобилном телефону – свједок је негирао.

- Пракса је да полиција зове тужиоце на службени или дежурни телефон, никад на приватни. Можда неко има другачији договор за сарадњу, у то не улазим, али пракса је да се то не ради - објаснио је.

Дежурни инспектор Игор Пејић је казао да је с покојним колегом Ненадом Марковићем покушао добити Шабића како би обавили увиђај.

-Не могу се сада тачно сједити, пуно је времена прошло, да ли је телефон звонио, а није се јављао, или је био искључен, али знам да га нисмо успјели добити и тражили смо од нашег шефа рјешење- рекао је Пејић.

Навео је да су добили позив од замјенског тужиоца који им је дао инструкције које радње и мјере морају подузети, али је ујутро на увиђај дошао тужилац Шабић.

Рочиште пред Првостепеном дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког вијећа ће се наставити 20. новембра, када је планирано саслушање три свједока.

Коментари 0
Повезане вијести
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    8h 55m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    8h 37m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    9h 31m
    2
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 12m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    6h 26m
    0