Тужилаштво БиХ: Додикове пријетње радницима и пензионерима нису кривично дјело

20.01.2021. 13:55
1
ИЗВОР: direkt-portal.com

Тужилаштво Босне и Херцеговине донијело је коначну одлуку о кривичној пријави коју је Transparency international у БиХ (ТИ БиХ) упутио против лидера СНСД-а Милорада Додика због пријетњи пензионерима и радницима РиТЕ Гацко током изборне кампање 2018. године и закључило да у свему нема елемената кривичног дјела.

TИ БиХ је овај случај пријавио још у изборној кампањи 2018. године јер постоји основ сумње да је пријетњама почињено кривично дјело које се односи на повреду слободе опредјељења бирача.

Поступајући тужилац је одбио покренути истрагу уз образложење да пријетња није конкретна, да предизборни говор нису слушали само радници РиТЕ Гацко него лица која се не могу идентификовати, да „није јасно како може доћи до избацивања с посла“ и сл.

ТИ БиХ се жалио на овакву аргументацију поступајућег тужиоца, а главној тужитељици Тужилаштва БиХ Гордани Тадић требало је скоро двије године да донесе одлуку о притужби.

У коначници, пријава је 13. јануара ове године одбачена уз образложење да пријетња није изазвала страх код запослених.

- Ријечи које је Милорад Додик упутио на предизборним скуповима у Угљевику и Гацку јесу крајње непримјерне са аспекта коректности изражавања и поштовања према другим учесницима у изборном процесу. Међутим, оне код присутних нису изазвале озбиљан страх нити су исте озбиљно схваћене. Увидом у записе са тих скупова види се да су исти испраћени са смијехом присутних и овацијама. У том смислу тачни су наводи поступајућег тужиоца који се односе на изостанак елемената кривичног дјела - наводи се у одлуци Тужилаштва БиХ коју потписује главна тужитељица Гордана Тадић.

У одлуци се даље наводи да је гласање у Босни и Херцеговини тајно па је „општепознато да ни пријављени Милорад Додик није могао знати како су сви радници РиТЕ Гацко искористили своје гласачко право“.

Оваква аргументација Тужилаштва БиХ посебно је спорна због све учесталијих појава контроле изборног процеса (фотографисања листића и сл.) а занимљива је и у контексту Додикових недавних пријетњи грађанима Бањалуке након посљедњих избора „да ће узети податке са сваког бирачког мјеста“ и ускратити економску помоћ.

ТИ БиХ је у притужби навео да код овог кривичног дјела и није потребно доказивати да је притисак на бираче успио, односно да није потребно утврђивати  колико је пензионера под пријетњом заиста и гласало за његову странку.

Важан елемент код кривичног дјела Повреда слободе опредјељења бирача јесте да изречене пријетње код лица којима су упућене изазивају осјећај остваривости тих пријетњи и  да утичу на слободу опредјељења бирача.

ТИ БиХ сматра посебно спорним што Тужилаштво БиХ при разматрању пријетње и њене кривично-правне релевантности није узело у обзир да је пријетње изрекло лице које је на истакнутом друштвеном положају и има стварну политичку моћ.

На овај начин се шаље порука да ће економско условљавање и пријетње бирачима проћи некажњено.

Подсјећамо, Милорад Додик је током кампање за Опште изборе 2018. године пријетио радницима РиТЕ Гацко да ће бити „избачени с посла“ ако гласају за кандидате опозиције, а затим и пензионерима да ће им бити ускраћена једнократна помоћ ако не гласају за његову политичку опцију.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    gago 20.01.2021. 15:40
    Опет промашај тзв опозиције РС;очит недостатак интелигенције код подносилаца тужбе!
Повезане вијести
Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну
Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила
Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 10m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 25m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 53m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 53m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 11m
    0