Тужилаштво: Четворица вођа ОВК одговорна за најмање 102 убиства

03.04.2023. 17:03
0
ИЗВОР: srna.rs

На суђењу бившим вођама терористичке ОВК пред специјалним судом у Хагу, тужилаштво је навело да су они одговорни за најмање 102 убиства и да су прибјегавали присилним затварањима људи.

У уводном излагању Тужилаштва наведено је да су злочини вршени систематски и непрекидно "ради остваривања заједничког злочиначког циља" и истакнуто да је такозвана ОВК затварала људе и послије потписивања Кумановског споразума.

Један од тих случајева било је притварање у селу Ћирез, када је затворено 13 чланова Институционалистичке партије, уз образложење да су "били партија подјела, која се залагала против ослободилачког рата и угрожавала политички статус /такозваног/ Косова".

Специјални тужилац Алекс Вајтинг рекао је да тешкоћу за сам процес представља страх који ће свједоци имати током судског процеса.

На суђењу Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, специјални тужилац Метју Халинг је у уводном излагању описао историјат настанка терористичке ОВК, преносе београдски медији.

Он је навео да су четворица оптужених средином деведесетих основали главни штаб ОВК и, како је рекао, покренули овај удружени злочиначки подухват, те да су, према наводима Краснићија, 1998. Тачи и Весељи били чланови "политичког директората", да се Краснићи бавио "односима с јавношћу", док је Сељими био "генерални инспектор".

- Докази су показали да је 1997. године ОВК напала 12 полицијских станица користећи минобацаче. Докази показују да је напад организовао Реџеп Сељими, а да су Тачи и Весели обезбиједили оружје - навео је Халинг.

Суђење бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Селиму за злочине над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима почело је данас у Хагу.

Они су се на почетку суђења изјаснили да нису криви ни по једној тачки оптужнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 35m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 49m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 39m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    11h 54m
    0