Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“

21.02.2024. 10:42
0
ИЗВОР: capital.ba

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву седам мјесеци након што је СИПА по њиховом налогу упала у Олимпијски центар „Јахорине“ још увијек утврђује да ли је пријава по којој је поступљено била основана.

Појашњења ради, Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) је у јулу прошле године упала у Олимпијски центар и то по налогу Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву, које је то наложило на основу анонимне пријаве.

Ни послије седам мјесеци званична истрага није отворена, него се умјесто тога провјерава основаност навода из поменуте пријаве.

- Након анализе прикупљеног материјала и у складу са законским овлаштењима, Тужилаштво ће донијети даљње одлуке у овом поступку, а о чему ћемо благоворемено обавијестити јавност - истакли су у Тужилаштву за КАПИТАЛ.

Кажу да у циљу заштите интегритета поступка и с обзиром на то да се он тренутно налази у фази провјере навода, нису у могућности да доставе више информација.

Подсјетимо, КАПИТАЛ је лани објавио да је Државна агенција за истраге и заштиту Босне и Херцеговине (СИПА) изузела документацију из Олимпијског центра (ОЦ) Јахорина везану за спорне набавке и то по налогу Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву.

У СИПА тада нису давали више информација о каквим набавкама се ради, те су нас упутили да више информација потражимо у Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву.

У Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву су нам тада одговорили да је предмет формиран након запримања анонимне пријаве.

Важно је подсјетити да је КАПИТАЛ о спорним набавкама у ОЦ „Јахорина“ писао у више наврата, а најважније је споменути набавку шестосједне жичаре вриједну 17 милиона марака.

Незаконито наручена и плаћена жичара

Подсјетимо, како је КАПИТАЛ раније више пута упозоравао шестосједна жичара на Јахорини у коју је Олимпијски центар (ОЦ) прије готово двије године уложио 17 милиона КМ изграђена је незаконито, кршећи Закон о јавним набавкама БиХ.

Суд Босне и Херцеговине је недавно одбио тужбу Олимпијског центра (ОЦ) Јахорина против рјешења Канцеларије за разматрање жалби БиХ (КРЖ БИХ) којим су поништени њихов тендер и одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку 17 милиона вриједне шестосједне жичаре. У томе не би било ништа спорно да поменута жичара не постоји већ готово двије године.

Појашњења ради, предузеће „ТНТ“ из Бањалуке се, о чему је КАПИТАЛ раније писао, још 2021. године жалило на Закључак ОЦ Јахорина у поступку набавке шестосједне исклопиве жичаре на локацији „Рајска долина“, али упркос томе ОЦ Јахорина је провео поступак набавке и дао уговор италијанском предузећу „Leitner“, те тиме прекршио Закон о јавним набавкама и није испоштовао суспензивно дејство жалбе.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Нови детаљи истраге: Монструми из „Крокуса“ убијали за 1.250 евра Нови детаљи истраге: Монструми из „Крокуса“ убијали за 1.250 евра
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“ За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 46m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 28m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 56m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 3m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 1m
    0