Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“

21.02.2024. 10:42
0
ИЗВОР: capital.ba

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву седам мјесеци након што је СИПА по њиховом налогу упала у Олимпијски центар „Јахорине“ још увијек утврђује да ли је пријава по којој је поступљено била основана.

Појашњења ради, Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) је у јулу прошле године упала у Олимпијски центар и то по налогу Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву, које је то наложило на основу анонимне пријаве.

Ни послије седам мјесеци званична истрага није отворена, него се умјесто тога провјерава основаност навода из поменуте пријаве.

- Након анализе прикупљеног материјала и у складу са законским овлаштењима, Тужилаштво ће донијети даљње одлуке у овом поступку, а о чему ћемо благоворемено обавијестити јавност - истакли су у Тужилаштву за КАПИТАЛ.

Кажу да у циљу заштите интегритета поступка и с обзиром на то да се он тренутно налази у фази провјере навода, нису у могућности да доставе више информација.

Подсјетимо, КАПИТАЛ је лани објавио да је Државна агенција за истраге и заштиту Босне и Херцеговине (СИПА) изузела документацију из Олимпијског центра (ОЦ) Јахорина везану за спорне набавке и то по налогу Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву.

У СИПА тада нису давали више информација о каквим набавкама се ради, те су нас упутили да више информација потражимо у Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву.

У Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву су нам тада одговорили да је предмет формиран након запримања анонимне пријаве.

Важно је подсјетити да је КАПИТАЛ о спорним набавкама у ОЦ „Јахорина“ писао у више наврата, а најважније је споменути набавку шестосједне жичаре вриједну 17 милиона марака.

Незаконито наручена и плаћена жичара

Подсјетимо, како је КАПИТАЛ раније више пута упозоравао шестосједна жичара на Јахорини у коју је Олимпијски центар (ОЦ) прије готово двије године уложио 17 милиона КМ изграђена је незаконито, кршећи Закон о јавним набавкама БиХ.

Суд Босне и Херцеговине је недавно одбио тужбу Олимпијског центра (ОЦ) Јахорина против рјешења Канцеларије за разматрање жалби БиХ (КРЖ БИХ) којим су поништени њихов тендер и одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку 17 милиона вриједне шестосједне жичаре. У томе не би било ништа спорно да поменута жичара не постоји већ готово двије године.

Појашњења ради, предузеће „ТНТ“ из Бањалуке се, о чему је КАПИТАЛ раније писао, још 2021. године жалило на Закључак ОЦ Јахорина у поступку набавке шестосједне исклопиве жичаре на локацији „Рајска долина“, али упркос томе ОЦ Јахорина је провео поступак набавке и дао уговор италијанском предузећу „Leitner“, те тиме прекршио Закон о јавним набавкама и није испоштовао суспензивно дејство жалбе.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Покренута истрага против странке Раме Исака Покренута истрага против странке Раме Исака
Нови детаљи истраге: Монструми из „Крокуса“ убијали за 1.250 евра Нови детаљи истраге: Монструми из „Крокуса“ убијали за 1.250 евра
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    10h 8m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    11h 43m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    20h 7m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 4m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    13h 47m
    9