Тужилаштво тражи кажњавање Гаџе, Лаличића и Хебиба

28.04.2023. 14:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ затражило је кажњавање Сенада Гаџе, Заима Лаличића и Суље Хебиба за злочине над српским цивилима који су били заточени на подручју Храснице код Сарајева и у завршној ријечи оцијенило да је несумњиво доказана одговорност тројице бивших припадника такозване Армије БиХ за убиства и премлаћивања српских цивила од 1992. до 1994. године.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да су оптужени били стражари у притворима у којима су затварани цивили на три локације у Храсници - у просторијама Основне школе "Алекса Шантић", у гаражама између два небодера и у подруму недовршене зграде, преноси Бирн

- Тужилаштво је доказало да су услови били заиста нехумани. Цивили су држани у малом простору испод степеништа, хигијенски услови били су неподношљиви - навела је Чобовићева.

Она је подсјетила на исказе свједока о премлаћивању затворених цивила, међу којима су неки подлегли батинама, укључујући Алексу Странпута, Радомира Драшковића, Борку Стојановића, Гојка Стјепановића и Секулу Мандића.

Чобовићева је напоменула да су свједоци говорили о учешћу Гаџе у овим физичким злостављањима.

- Свједок је рекао да се Гаџо истицао у извођењу и премлаћивању… Описао је Гаџу као стражара који је највише тукао… Рекао је да је Гојка задњи пут извео Гаџо - подсјетила је Чобовићева на исказе свједока.

Она је указала и на свједочења о учешћу Лаличића и Хебиба у ударању затвореника.

Чобовићева је оцијенила да докази одбране нису умањили снагу доказа Тужилаштва.

Одбацила је тврдње Гаџине одбране да је био затваран због помагања српским цивилима, наводећи да је он притворен јер је пустио једног припадника Армије који је био ухапшен због убиства другог припадника исте војске.

Тужилац се посебно осврнула на свједочење доктора Енеса Шашића, који је у неколико случајева констатовао природну смрт притворених цивила. Наводећи да је у једном случају Шачић на основу спољашњег прегледа навео да је смрт узрокована канцером желуца, Чобовићева је рекла да ниједан љекар који држи до етике, а посебно не почетник, то себи не би дозволио.

Према њеним ријечима, и Марица Папучић је свједочила како би погодовала Гаџи. Тужилац је нагласила да је ова жена свједок била у емотивној вези са оптуженим, док су јој супруг и свекар били притворени, и није учинила ништа да им помогне.

За 19. мај заказане су завршне ријечи одбране.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 8m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 41m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 7m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 20m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 49m
    3