У УКЦ Српске изоловани британски и јужноафрички сој короне

26.03.2021. 09:29
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Заводу за клиничку микробиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске изоловани су британски и јужноафрички сојеви новог корона вируса, потврдили су из ове здравствене установе.

У УКЦ РС објашњавају да је тестирање обављено на 93 позитивна узорка тестовима који су намијењени за идентификацију британског и јужноафричког соја.

– С обзиром на чињеницу да је крајем фебруара примијећен изузетан пораст позитивних резултата од укупног броја обрађених тестова, те повећање броја хоспитализација, као и поновно оболијевање особа које су већ преболовале ковид 19, у нашој установи одлучено је да се спроведе ова врста испитивања како би се пратила динамика циркулисања мутантне форме. Из првог сета узорака, који обухвата период прве половине марта (од 1. марта до 15. марта 2021. године), одабрана су 93 узорка, која су показала да је мутантна форма N501Y била присутна у 66,66 одсто узорака, односно двије трећине тестираних. Занимљиво је да је један узорак истовремено био позитиван на обје форме вируса – наводи се у саопштењу.

У УКЦ РС објашњавају да је мутација N501Y присутна код британског соја B.1.1.7и код јужноафричког соја 501W2.

– Разликовање ова два соја могуће је извршити секвенцирањем. У региону тренутно од ова два соја, доминира британски сој B.1.1.7. Планирано је извођење сљедеће анализе за узорке прикупљене од 15. марта до 31. марта да бисмо пратили динамику циркулације овог соја – наглашавају у УКЦ РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 23m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 18m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 29m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 44m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 37m
    0