У 20 порода бар једна беба рођена прије времена

17.11.2023. 16:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" тренутно има око 300 чланова, а овим малишанима је потребно много љубави и подршке и обиљежавање 17. новембра - дана посвећеног управо њима, прилика је да се то и покаже, изјавила је Срни предсједник Удружења Амела Филиповић.

Филиповићева је рекла да немају тачан податак колико се годишње рађа пријевремене дјеце јер је то комплексно.

- Можемо рећи да, ако данас имамо 20 рођених беба, бар једна је рођена прије времена - рекла је Филиповићева и указала да се у ту групу убрајају сва дјеца рођена прије 37. седмице трудноће.

Она је нагласила да је медицинска њега јако битна за преживљавање и квалитетан живот пријевремено рођене дјеце, те је главни циљ Удружења унапређење боравка "мрвица" на клиничким центрима, њиховог лијечења, а касније и опоравка и напуштања болнице.

Филиповићева је рекла да су све хуманитарне активности везане за љубичасти новембар пребачене за децембар, када је планирано и донаторско вече.

- Хуманитарне активности у децембру усмјерене су на прикупљање средстава за набавку два апарата - видео-ларингоскопа, намијењеног за интубацију новорођенчади са `милер` кашикама, те апарат за лакше проналажење вена код беба - рекла је Филиповићева и најавила да је планирано да донаторско вече буде буде одржано 17. децембра у Дому омладине у Бањалуци.

Међународни дан пријевремено рођене дјеце биће данас обиљежен широм Српске, а Филиповићева је навела да ће у Бањалуци, Градишци и Источном Сарајеву бити пуштени љубичасти балони.

- Љубичастом бојом вечерас ће бити освијетљене зграда Градске управе Бањалука, зграда Дјечијег вртића "Патријах Павле" и фонтана на језеру у Источном Новом Сарајеву, на Палама Дјечији центар "Буба Мара", а у Градишци Арена - навела је Филиповићева.

Љубичаста боја, која представља осјетљивост и изузетност, постала је симбол за обиљежавање Међународног дана пријевремено рођене дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Од мрвица до хероина (ФОТО) Од мрвица до хероина (ФОТО)
"Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак" "Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак"
На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 26m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 45m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 33m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 37m
    0
  • Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
    22h 59m
    0