У 2021. лопови крали све, од аутомобила до тамјана и дрва за огрев

02.01.2022. 11:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Аутомобилске гуме, печено јагње, дрва за огрев, крстови, бројанице, па чак и тамјан, неријетко су на мети крадљиваца, који очигледно не бирају плијен, а ове несвакидашње крађе брзо постају тема у медијима и кафанским причама.

Многе је насмијала крађа аутомобилских гума са бензинске пумпе, која се догодила у априлу 2021. године.

Тројица Бањалучана дошли су на идеју да гуме покраду ни мање, ни више него пецајући их - са крова пумпе. Радници су ујутро затекли закључану пумпу, али гума није било.

Поједини су чак помислили да су у нестанак гума укључене “неке чудне силе” и да ту нису чиста посла. Мистерија је ријешена прегледом видео-надзора.

- Гуме су биле испред пумпе и само су нестале. Тек каснијом истрагом и прегледом видео-надзора утврђено је да неко са крова зграде пумпе куком качи гуме и извлачи их увис - испричали су радници пумпе.

Полиција је истрагом и прегледом снимака брзо дошла до починилаца, а ухапшени су Владимир Р, Северин Ј. и Душан Ц. Истрага је показала да су од почетка 2019. до хапшења починили 11 крађа.

Да лопови нису избирљиви, показује и случај од 15. децембра ове године. Полиција је расвијетлила овај необичан случај крађе, а лопов је из куће жртве однио пројекте за брендирање ракије и златну медаљу за квалитет пића.

За ово дјело осумњичен је Ж. М. из Лакташа, који је остао без плијена.

Необична крађа, која је насмијала цијелу Српску и о којој се причало данима, забиљежена је крајем септембра.

У овом случају керамичар је, након дневног посла, “посудио” од власника куће скупоцјене ципеле од 800 марака и то - само да их обује једно вече.

Постављајући плочице, овај керамичар је “снимио” ципеле које су му се изузетно допале, те их је, по окончању посла, обуо и отишао у град на вечеру. Сјео је у једну пицерију и наручио пицу. Међутим, док је јео, није био пажљив, па му је кечап пао на ципеле и запрљао их.

У међувремену, власник је пријавио крађу полицији, којој није било тешко да пронађе лопова. Када је власник видио ципеле умрљане кечапом, био је бијесан на бахатог и непажљивог керамичара.

Неславно је завршио и Недељко Г. из Теслића, који је у стилу лопова из филма “Сам у кући” упао у замку својих жртава.

Он је дуже вријеме задавао бриге члановима теслићког Ловачког удружења “Тетријеб” јер је постављао недозвољене замке за хватање животиња. Виспрени ловци успјели су да надмудре крадљивца, те су поставили камере које су откриле починиоца.

- Ловочуварска служба ЛУ “Тетријеб” открила је недозвољена средства за хватање животиња, углавном срнеће дивљачи. Са тим изазовом ловци су одлучили да се изборе, па су у ловиште поставили камере како би снимиле особу која незаконито поставља замке и убија животиње. Обавијештено је и тужилаштво да ће, а у складу са Законом о заштити личних података, Удружење користити видео-надзор - рекли су у ЛУ “Тетријеб”.

Додали су да је недуго након постављања видео-надзора мушкарац открио неке од постављених камера док је обилазио постављене замке.

Слика

Фото: Илустрација

Несвакидашња крађа, која је показала да лопови користе наивност и лаковјерност, десила се у септембру у Прњавору када је купац од продавца одвезао мотоцикл вриједан 4.500 евра, не плативши ништа. Прњаворчанин Ведран Т. није ни слутио да ће бити жртва очито добро увјежбаног лоповског сценарија.

- Лопов ми се представио као Бањалучанин и да жели да купи мој “сузуки”, вриједан 4.500 евра. Уочио сам да га је довезао други саучесник, који је “пежо” паркирао нешто даље. Објаснио ми је да му је другар остао да “нешто поједе”. Међутим, није се враћао “са пробе”, а када је убрзо за њим нестао и онај што га је довезао, схватио сам да сам преварен - испричао је полицији Тешић, који им је доставио снимак надзорне камере.

Украдени мотоцикл убрзо је пронађен, али, нажалост, прилично оштећен јер је лопов њиме слетио с пута и оставио га.

Да изверзираним лоповима ништа није свето показала је и провала у цркву Покрова свете Богородице у Рудицама код Новог Града, из које је лопов украо јеванђеље, крст, бројанице, па чак и тамјан. Због овог нечасног дјела ухапшен је Данијел С. из Петриње у Хрватској.

Полицији у Петрову је пријављено да је украден механизам са хранилице за дивље свиње, иначе власништво ловачке секције.

Механизам је био постављен на стаблу у ловишту у Петрову.

Полиција у Добоју је ухапсила М. М. због сумње да је из комбија украо три душека. Појаснили су да је комби био паркиран у Колубарској улици у Добоју, а да су душеци вриједни око 300 марака.

- У претресу куће коју користи осумњичени пронађен је и одузет један душек - појаснили су из полиције.

На Зубцима код Требиња забиљежена је необична крађа, када је лопов однио десет метара дрва за огрев. Полиција је дрва убрзо пронашла и то недалеко од мјеста злочина.

У Полицијској станици Какањ забиљежена је такође необична крађа. Из једног угоститељског објекта у Какњу, власништво Ј. М, провалници су украли печено јагње и шест пакета свјежег пилећег меса.

Бањалуку је у децембру прошле године обишла прича о крађи аутобуса у стилу актера познате пјесме “Пишоња и Жуга”.

Слика


За ову несвакидашњу крађу осумњичен је Зоран С. из Лакташа, који је аутобус одвезао са паркинга фирме “Компас” у Слатини, те се њиме возио пола сата. Он је аутобус вратио на исто мјесто, па је завршио у полицији.

МУП Српске

Према подацима из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, лопови су током 2021. године крали мање него 2020.

- Током 11 мјесеци 2021. године забиљежено је 815 крађа, што је за седам одсто мање него у истом периоду 2020. године, када је полицији пријављено 870 кривичних дјела крађе - кажу у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрез при паљењу ватре на отвореном Опрез при паљењу ватре на отвореном
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Крађа у Источној Илиџи Крађа у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 12m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    13h 41m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    12h 59m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    7h 55m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 7m
    0