У 2023. години откупљено мање млијека него у претходној

17.01.2024. 14:21
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју Сарајевско-романијске и дијелу горњодринске регије мљекаре су у 2023. години од произвођача откупиле укупно 6.324.806 литара сировог млијека, што је мање него у претходној години за 18.550 литара, речено је Срни у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево.

Виши стручни сарадник за сточарство у овој Подручној јединици Свјетлана Мичић објаснила је да су у 2023. највеће количине млијека откупљене на Сокоцу, 3.295.563 литара и на Хан Пијеску, 1.578.810 литара.

Она је подсјетила да на овом подручју мљекара "Пађени" из Билеће преузима млијеко од 260 коопераната са Сокоца, Хан Пијесака, Пала, Рогатице и Рудог, док сарајевски "Милкос" од 86 произвођача са Пала, Источног Старог Града, Сокоца, Хан Пијеска и из Рогатице, што је укупно 346 кооперанта.

Говорећи о олакшаним условим корисницима подстицајних средстава, прописаних Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2023. години, у области сточарске производње /квалитетно приплодне јунице, систем крава теле, овчарство и козарство/ број поднесених захтјева увећан је за 50 % у односу на претходне године.

- Сточарска производња има велики значај за развој аграрног сектора и представља поуздан индикатор развоја аграрног сектора једне земље, па тако и Републике Српске - навела је Мичићева.

Према њеним ријечима, значај развоја сточарске производње, између осталог, огледа се и у томе што се гајењем преживара искориштавају површине под природним травњацима /ливаде и пашњаци/, које у укупној структури заузимају нешто више од једне трећине на овом подручју.

Осим тога, како каже Мичићева, највећи дио ратарске производње у функцији је сточарске производње, која је водећи извор прихода за већину пољопривредних газдинстава у Српској.

Она је подсјетила да се говедарство, у оквиру сточарске производње, сматра најзначајнијом граном, те да је његова производња најзахтјевнија усљед дужине производног циклуса, обрта средстава и ангажмана радне снаге.

Сарајевско–романијска регија, према природним условима, односно по пољопривредним површинама, климатским, хидрографским и рељефним карактеристикама, погодна је за примарну пољопривредну производњу, а нарочито сточарство.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и горњодринске регије.

Коментари 0
Повезане вијести
Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске регије (ФОТО) Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске региј...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења "Мисли мине" Сарајевско-романијске регије Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења "Мисли мине" Сарајевско-романијске ...
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 47m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 31m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 16m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 21m
    0