У акцији добровољног даривања крви пријављено око 50 давалаца

26.11.2020. 14:03
0
ИЗВОР: СРНА

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Служба за трансфузиологију у Болници "Србија" организовали су данас акцију добровољног давања крви у Источном Новом Сарајеву за коју је пријављено око 50 давалаца.

Предсједник Удружења Госпава Пејић изјавила је новинарима да се становништво Сарајевско-романијске регије сваки пут одазове оваквим акцијама, те да су свјесни тежине ситуације и потреба Болнице "Србија", која је додатно сложена због епидемије вирус акорона.

- Међу пацијентима су и обољели од вируса корона и већина пацијената прима крв и крвну плазму - рекла је Пејићева, која је захвалила суграђанима који су се одазвали овој хуманој акцији.

Она је напоменула да су испоштовали епидемиолошке мјере и позвали 50 добровољних давалаца.

Према њеним ријечима, до краја акције се не може рећи колико ће бити прикупљено јединица крви, јер увијек има и оних који се накнадно одазову.

Пејићева је навела да су овај пут позвали даваоце на основу потребе за нултом крвном групом, те напоменула да би у децембру требало да буду организоване још двије акције добровољног давања крви.

Шеф Службе за трансфузиологију у Болници "Србија" Јелена Стојановић Лукић истакла је да је пандемија вируса корона оставила велики траг на све сегменте друштва, па и на давалаштво.

Лукићева је подсјетила да је прошле седмице Црвени крст организовао на Хан Пијеску акцију добровољног давања крви, али да тада није прикупљен довољан број нулте крвне групе, односно да је већина давалаца била крвна група "А".

- Зато смо се обратили Удружењу и данас смо организовали акцију, гдје су позивани највише даваоци нулте крвне групе, да би се попуниле резерве крви у трансфузији наше болнице - истакла је Лукићева.

Уз обавезно придржавање свих епидемиолошких мјера, акција ће трајати до 14.00 часова, а одржава се у просторијама мјесне заједнице Центар-Лукавица у згради "Дејтон" у Источном Новом Сарајеву. 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 33m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 6m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 40m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    38m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 46m
    0