У Београду протест почео минутом ћутања

10.07.2020. 19:58
0
ИЗВОР: Срна

У Београду је касно поподне почело окупљање демонстраната који су, упркос забрани окупљања више од 10 људи на јавним мјестима, ипак изашли на улице, а четврти дан протеста за сада протиче мирно.

Протести због незадовољства начином на који се држава бори против епидемије вируса корона настављени су у неколико градова широм Србије.

Један од учесника ухапшен је на самом почетку протеста у Београду испред Скупштине Србије јер је добацивао полицајцима, након чега су га полицајци у цивилу одвели у правцу Скупштине.

Иза Дома народне скупштине полако се распоређују полицијске снаге, а спремна је и коњица.

И док су прва два дана протеста протекла у нередима на улицама Београда и још неколико градова у Србији, синоћњи су протекли мирно, уз спорадична кошкања између самих демонстраната.

Дио демонстраната је протестовао уз слоган "Седи, не наседај", желећи, како су истицали, да пошаљу јасну поруку да на улицама нису због нереда.

Повод за први протест у уторак, 7. јула, у Београду била је најава предсједника Србије Александра Вучића да ће у главном граду можда бити уведен полицијски час током викенда због пораста броја обољелих од вируса корона.

Захтјеви демонстраната нису формализовани, будући да нема званичних организатора протеста, док је дио опозиције пред власт у Србији изнио своје захтјеве у којима траже смјену Кризног штаба за борбу против вируса корона и увођење привремене владе.

Група грађана у Новом Саду окупила се на Тргу слободе како би изразили незадовољство тренутном ситуацијом у земљи.

Протестни скуп почео је минутом ћутања за све преминуле од вируса корона, а окупљени су тражили оставку Кризног штаба, министра здравља Златибора Лончара, директора Полиције Владимира Ребића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и предсједника Србије Александра Вучића.

Опозициони Савез за Србију позвао је грађане Србије да и вечерас буду заједно у, како наводе, отпору безумљу и у освајању слободе.

У Србији је у протекла 24 часа 18 особа преминуло, 130 је на респираторима, а од 8.646 тестираних има 386 новозаражених.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 1m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 36m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 29m
    0