У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година

02.04.2024. 11:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Старосна граница за конзумирање алкохола све је нижа. Посљедња истраживања показују како су конзумирању склоније дјевојчице него дјечаци.

Новијих службених података за БиХ нема, али раније подаци показали су да највећу количину укупно попијеног алкохола конзумирају млади од 15 до 29 година, а с конзумацијом се почиње већ с 13 година.

Према ранијим резултатима једне од анкета федералног Завода за јавно здравство, урађене на узорку од 4.000 ученика старости до 16 година, више од 60 посто испитаника рекло је да конзумира алкохол, док се више од 25 посто њих једном или више пута напило. Проблем је што млади лако долазе до алкохола. Осим тога што све више представља проблем међу младима, конзумирање алкохола свакодневица је великом броју одраслих становника БиХ.

Према подацима објављеним на страници World Population Review о просјечној конзумацији алкохола у свијету, што варира овисно о закону, култури и другим карактеристикама сваке земље, БиХ се налази на 65. мјесту. Подаци за БиХ износе 7,81 литру по глави становника годишње. Према тој статистици, мушкарци у БиХ пију 12,95 литара, а жене 2,96 литара алкохола.

Испред БиХ је неколико земаља регије и то Црна Гора, Словенија, Србија и Хрватска, пише Вечерњи лист БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 58m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 9m
    0