У БиХ се враћају сулуде цијене горива, хоће ли са собом повући и нова поскупљења

08.08.2023. 20:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Бројни нафташи су увијек били занимљиви разним правосудним органима. Чињеница је да смо се прије три, четири мјесеца обрадовали цијенама горива које су готово једине пале након оних сулудих из прошле године. Сулуде се изгледа враћају.

Већ друго поскупљење нафте и нафтних деривата, само од јула. Просјечна малопродајна цијена бензина у ФБиХ, у зависности од бензинске станице, износи око 2.67 КМ по литри, док је за дизел нешто мања, 2.65 КМ по литри.

То значи да су просјечне малопродајне цијене бензина од почетка овог мјесеца веће за 3,49 одсто, у односу на претходни, док су малопродајне цијене дизела у односу на исти упоредни период веће за шест одсто. Но, чиме надлежни сада правдају нова поскупљења, ако знамо да цијене барела на свјетском тржишту нису расле?

– Онда се траже други, још мање увјерљиви аргументи, попут рафинеријских цијена, попут, евентуално, привремених поремећаја. Нпр., рафинерије из које набављају гориво, или у ремонту, или неким другим потешкоћама, али сви ти аргументи су врло упитни – истакао је економиста Игор Гавран.

Грађани више и не питају за разлоге. Чини се да су, просто, срасли, с фрапантним промјенама цијена на трговачким полицама.

– За 30 до 50 КМ у кеси донесете с пијаце. То је ненормално. Скупље него вани – примјетили су неки од њих.

А како свако поскупљење за собом повлачи и талас нових поскупљења, већ наредне седмице у БиХ очекује се да би поједини производи могли бити скупљи од два до осам процената, пише Н1.

– Можемо очекивати да неко ово повећање горива покуша искористити за повећање цијена других производа и услуга. За то не би било никаквог основа, зато што су трошкови одавно пали далеко више него што су пале одређене цијене – додао је економиста Гавран.

Коментари 0
Повезане вијести
Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули
У БиХ ухапшено 36 лица У БиХ ухапшено 36 лица
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  16h 26m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  19h 0m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  20h 14m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  12h 57m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  14h 38m
  0