У БиХ се враћају сулуде цијене горива, хоће ли са собом повући и нова поскупљења

08.08.2023. 20:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Бројни нафташи су увијек били занимљиви разним правосудним органима. Чињеница је да смо се прије три, четири мјесеца обрадовали цијенама горива које су готово једине пале након оних сулудих из прошле године. Сулуде се изгледа враћају.

Већ друго поскупљење нафте и нафтних деривата, само од јула. Просјечна малопродајна цијена бензина у ФБиХ, у зависности од бензинске станице, износи око 2.67 КМ по литри, док је за дизел нешто мања, 2.65 КМ по литри.

То значи да су просјечне малопродајне цијене бензина од почетка овог мјесеца веће за 3,49 одсто, у односу на претходни, док су малопродајне цијене дизела у односу на исти упоредни период веће за шест одсто. Но, чиме надлежни сада правдају нова поскупљења, ако знамо да цијене барела на свјетском тржишту нису расле?

– Онда се траже други, још мање увјерљиви аргументи, попут рафинеријских цијена, попут, евентуално, привремених поремећаја. Нпр., рафинерије из које набављају гориво, или у ремонту, или неким другим потешкоћама, али сви ти аргументи су врло упитни – истакао је економиста Игор Гавран.

Грађани више и не питају за разлоге. Чини се да су, просто, срасли, с фрапантним промјенама цијена на трговачким полицама.

– За 30 до 50 КМ у кеси донесете с пијаце. То је ненормално. Скупље него вани – примјетили су неки од њих.

А како свако поскупљење за собом повлачи и талас нових поскупљења, већ наредне седмице у БиХ очекује се да би поједини производи могли бити скупљи од два до осам процената, пише Н1.

– Можемо очекивати да неко ово повећање горива покуша искористити за повећање цијена других производа и услуга. За то не би било никаквог основа, зато што су трошкови одавно пали далеко више него што су пале одређене цијене – додао је економиста Гавран.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 9m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    13h 53m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    17h 58m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 2m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    3h 29m
    0