У Боки спасили младунче, након што је отац делфина тражио помоћ

19.03.2022. 07:20
0
ИЗВОР: vijesti.me

Техничка екипа Института за биологију мора у понедјељак је из мреже спасила младунче делфина, након што је отац дефлин дошао да потражи њихову помоћ.

Руководилац Акваријума Бока у Институту за биологију мора Мирко Ђуровић казао је за Портал РТЦГ да је сигурно ријеч о добрим делфинима (tursiops truncatus), који су често виђени у заливу.

Ђуровић каже да је такво понашање дефина, који умију и да својим понашањем траже помоћ људи, апсолутно уобичајено.

- То највише зависи од посматрача, који треба да примијети необично понашање делфина. То већином могу само људи са мора и искуснији рибари - наводи Ђуровић.

А управо је тако и поступио Вијеко Барић, домар у Институту, који је први примијетио необично понашање одраслог пара делфина.

- Моје радне просторије се налазе одмах уз море. Примијетио сам да су делфини дошли уз крај. Видим-качају, мотају се два делфина, један одлази и долази. Заправо један стоји, а други зарања и израња поред њега. Схватио сам да се један од делфина заплео у мрежу - казао је Барић за Радио Тиват.

Њему су у помоћ веома брзо притекле колеге - баштован и капетан истраживачког брода, те су испловили да виде о чему је ријеч.

Занимљиво је да су делфини баш у смјеру Института одвукли сењ од мреже попунице у коју се заплело њихово младунче, а коју су подигли са дна, по Барићевим ријечима са дубине од око 17 метара. Помоћ су потражили на правом мјесту, екипа Института је одмах реаговала, преноси Портал РТЦГ.

- Видио сам сењ, повукли смо мрежу и успјели да ослободимо младунче, које није било озлијеђено - каже Вијеко за Радио Тиват не кријући неизмјерну радост и понос.

- Кад смо га ослободили, родитељи су га буквално узели у загрљај, а отац нам је упутио крик који се не усудим поновити, јер бих га покварио својим гласом. Али, памтићу то хвала до краја живота. Изводили су неки свој плес за нас још дуго, сигурно два минута, онда нас још једном поздравили и отпливали својим путем, - подијелио је утиске домар Института за биологију мора, који за себе каже да има “куриозну навику да свако мало гледа у море”.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 19m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 48m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 38m
    0