У четвртак отварање дворане “ Косово и Метохија”

03.08.2019. 15:43
0
ИЗВОР: Срна

Дворана “Kосово и Метохија” на Хан Пијеску, некадашњи Соколски дом, у чију је реконструкцију уложено 351.000 KМ, свечано ће бити отворен у четвртак, 8. августа, најавио је начелник општине Владо Остојић.

Остојић је рекао Срни да је на јучерашњој сједници Скупштине општине донесена одлука да дворана носи назив “Kосово и Метохија“, што је подржао и предсједник Одбора за помоћ Србима на Kосову и Метохији Милорад Арлов. 

Према Остојићевим ријечима, овај објекат је у потпуности реконструсан и симболизује судбину српског народа који се, када год га покушавају уништити, поново рађа. 

Kолико год нас нападали и рушили наше насљеђе, те колико год сами себи били највећи непријатељи, ми смо као народ опстали и увијек устајемо јачи, бољи и поноснији”, истакао је Остојић. 

Он је подсјетио да је реконструисана дворана грађена између 1935. и 1937. године у знак сјећања на српског краља Александра Kарађорђевића на иницијативу тадашњих соколара, због чега је и названа “Соколски дом”. 

Остојић је напоменуо да је објекат оштећен у Другом свјетском рату и да је послије обнаве у првим годинама служио као основна школа, а касније и као сала за физичко васпитање. 

Објекат Соколског дома је послије отаџбинског рата потпуно препуштен пропадању, иако је био под заштитом Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске. 

Реконструкција је почела 2017. године, за шта је општина Хан Пијесак издвојила 104.000 KМ, Влада Републике Српске 174.000 KМ и тадашњи предсједник Српске Милорад Додик 73.000 KМ. 

Свечано отварање реконструисане дворане “Kосово и Метохија” заказано је за 12.00 часова, а биће одржано у оквиру низа свечаности поводом крсне славе општине и цркве на Хан Пијеску – 9. августа, Светог великомученика Пантелејмона. 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 14m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    18h 46m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    21h 30m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    17h 8m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    13h 40m
    0