U četvrtak otvaranje dvorane “ Kosovo i Metohija”

03.08.2019. 15:43
0
IZVOR: Srna

Dvorana “Kosovo i Metohija” na Han Pijesku, nekadašnji Sokolski dom, u čiju je rekonstrukciju uloženo 351.000 KM, svečano će biti otvoren u četvrtak, 8. avgusta, najavio je načelnik opštine Vlado Ostojić.

Ostojić je rekao Srni da je na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine donesena odluka da dvorana nosi naziv “Kosovo i Metohija“, što je podržao i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov. 

Prema Ostojićevim riječima, ovaj objekat je u potpunosti rekonstrusan i simbolizuje sudbinu srpskog naroda koji se, kada god ga pokušavaju uništiti, ponovo rađa. 

Koliko god nas napadali i rušili naše nasljeđe, te koliko god sami sebi bili najveći neprijatelji, mi smo kao narod opstali i uvijek ustajemo jači, bolji i ponosniji”, istakao je Ostojić. 

On je podsjetio da je rekonstruisana dvorana građena između 1935. i 1937. godine u znak sjećanja na srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića na inicijativu tadašnjih sokolara, zbog čega je i nazvana “Sokolski dom”. 

Ostojić je napomenuo da je objekat oštećen u Drugom svjetskom ratu i da je poslije obnave u prvim godinama služio kao osnovna škola, a kasnije i kao sala za fizičko vaspitanje. 

Objekat Sokolskog doma je poslije otadžbinskog rata potpuno prepušten propadanju, iako je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske. 

Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 104.000 KM, Vlada Republike Srpske 174.000 KM i tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik 73.000 KM. 

Svečano otvaranje rekonstruisane dvorane “Kosovo i Metohija” zakazano je za 12.00 časova, a biće održano u okviru niza svečanosti povodom krsne slave opštine i crkve na Han Pijesku – 9. avgusta, Svetog velikomučenika Pantelejmona. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    10h 3m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    20h 21m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    20h 27m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    20h 25m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    8h 36m
    0