У доба ванредног стања бити толерантан према себи и другима

18.04.2020. 11:15
0
ИЗВОР: Srna

У ванредном стању врло је важно бити толерантан и према себи и према другом, каже психолог Наташа Симовић.

– Због ванредног стања у вези са вирусом корона у којем већ неко вријеме живимо, принуђени смо да мијењамо досадашњи начин живота, да се адаптирамо на другачије околности, али преамбициозно је очекивати да ће та адаптација ићи брзо – истиче Симовићева.

Постојеће околности, наводи она, никог не остављају равнодушним, али је од пресудне важности обратити се за помоћ на вријеме уколико ситуација превазилази оквире очекиваног.

Симовићева, које ја психолог у Основној школи “Србија” на Палама, поручује да је пожељно придржавати се мјера које су прописане од званичних институција Републике Српске, и да се смањи доступност садржајима који се свакодневно емитују путем медија.

– Структура дана је изузетно важна, као и планирање обавеза које су изводљиве под датим околностима, не постављајући превисоке стандард – истакла је Симовићева.

Према њеним ријечима, сасвим природно је да новонастала ситуација ствара осјећај узнемирености, напетости и страха како код дјеце тако и код одраслих.

– Уколико страх превазилази границе реалног и очекиваног и поприма облике ирационалног страха (анксиозности), то постојећу ситуацију додатно компликује и озбиљно нарушава наш психолошки статус – објашњава Симовићева.

Важно је напоменути да реакције на стрес нису исте код сваког човјека, наглашава Симовићева и додаје да постоје индивидуалне разлике, у зависности од саме личности.

Она истиче да је чињеница да се дјеца неминовно суочавају са стресним и трауматским догађајима током свог развоја и на психолозима је да им обезбиједе безбједно и подржавајуће окружење, да им помогну и подстакну их да пронађу начин да се што функционалније носе у односу на њих.

У складу са новонасталом ситуацијом Друштво психолога Републике Српске је за грађане који осјећају узнемиреност и страх, психолошки притисак или тешко подносе боравак у изолацији, отворило бесплатну линију Плавог телефона у термину од 9.00 до 17.00 часова.

Грађанима стоји и на располагању додатни број за психолошку подршку 065/464-555 сваким даном од 9.00 до 22.00 часа.

Симовићева је подсјетила да Тим за пружање прве психолошке помоћи настоји да у овој тешкој ситуацији помогне становништву, како би на тај начин олакшали тегобе и страхове условљене ситуацијом поводом пандемије и како би се спријечиле могуће нежељене посљедице по ментално здравље грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 20m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 22m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 15m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 23m
    1