У ЕУ ускоро само са скенирањем пасоша?

22.10.2024. 20:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађани БиХ би ускоро, осим што им више неће бити потребни печати, у ЕУ могли улазити само са скенирањем пасоша на улазу, без потребе да их контролише гранични полицајац.

То ће бити једна од погодности новог система за прелазак границе ЕУ (ЕЕС) који подразумијева дигитално чување података о сваком путнику у европској централној бази података. Сваком путнику који има биометријска документа ће скенирањем пасоша бити утврђен идентитет, па неће бити потребне традиционалне контроле.

Иначе, систем је требало да почне с радом наредног мјесеца, али због проблема у повезивању база података различитих агенција у више земаља ЕУ, он ће поново бити одгођен на неколико мјесеци. Након што крене с радом, једино ће први улазак у ЕУ бити нешто компликованији јер ће гранични полицајци узети биометријске податке, попут фотографије и отиска прста сваком визитору који улази у ЕУ.

Аутомати за скенирање пасоша већ постоје на већим европским аеродромима и биће једноставно у тај систем укључити и путнике који ће бити дио нове ЕЕС базе, што значи бржи прелазак границе без потребе предавања пасоша граничном полицајцу. У каснијој фази, предвиђено је постављање аутоматских контролних пунктова и на другим врстама граничних прелаза, посебно копнених.

И на традиционалним граничним прелазима на којима нису постављени аутоматски читачи прелазак ће бити знатно убрзан јер ће гранични полицајац одмах добити податке о посјетиоцу и биће лако утврдити његов идентитет, осим приликом првог уласка, као што смо већ објаснили. Осим тога, систем ће аутоматски "бројати дане" које је посјетилац раније провео на подручју ЕУ, па неће бити потребе да полицајац листа пасош и тражи печате како би на традиционалан начин израчунао број дана проведених у Шенгенској зони. Подсјећања ради, посјетилац може унутар Шенгена највише провести три мјесеца, након чега мора паузирати најмање 180 дана прије него што поново може легално ући. Новим системом ће ова провјера бити знатно убрзана, што ће смањити гужве на граничним прелазима, које се појављују посебно у периодима када дијаспора поријеклом с ових простора долази кући или се враћа на посао.

Осим овог система грађане БиХ ускоро чека и ЕТИАС, онлајн систем пријаве уласка у подручје Шенгена. Посјетилац ће прије планиране посјете најавити свој долазак уписивањем личних података у онлајн базу, а у 99 одсто случајева одобрење ће добити мејлом у року од неколико минута. Иако је ЕТИАС одвојен од ЕЕС-а, оба система служе истој сврси, обезбјеђивању спољних граница ЕУ и лакшој контроли лица која улазе у Шенгенски простор. ЕТИАС дозвола ће важити три године или до истека важења пасоша, а коштаће седам евра.

ЕТИАС би требало да почне с примјеном наредне године, али могуће је ново одлагање, с обзиром на то да он не може кренути с примјеном прије ЕЕС-а јер ће се он ослањати на базу похрањену у систему ЕЕС.

ЕЕС је требало да започне с примјеном почетком 2022. године, а ЕТИАС убрзо након тога. Нови рок примјене ЕЕС-а постављен је за мај 2023, а након тога новембар ове године, који је сада поново одгођен. Нови рок није најављен па се не зна када би могла примјена коначно кренути, али очекује се одгађање од барем неколико мјесеци.

Када почне примјена ЕТИАС-а, првих шест мјесеци путници ће бити само упозоравани да је он почео с радом, али неће бити кажњавања ако посјетилац није попунио онлајн образац. Наредних шест мјесеци пријава ће бити обавезна само за посјетиоце који су већ улазили у ЕУ у протеклих пола године, а шест мјесеци након тога почеће пуна примјена.

Коментари 0
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 2m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 20m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 43m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 14m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 36m
    0