У фарму „Романија“ уложено више од милион КМ

16.09.2019. 10:04
0
ИЗВОР: СРНА

За реновирање фарме "Романија" у Подроманији, код Сокоца, до сада је уложено више од милион КМ, набављено 60 крава, а на прољеће ће још толико стеоних јуница, рекао је Срни директор ове пословне јединице бањалучке фирме "ТЦ зона" Никола Планинчић.
Он је нагласио да је за реновирање три објекта укупно уложено око 800.000 КМ, а за куповину 60 стеоних јуница 250.000 КМ. 

-Од 60 високостеоних јуница /расе аустријски сименталац/ набављених љетос, имамо већ 30 новорођених телади и сваки дан их је више. Женска телад ћемо остављати за фарму као будућа музна грла, а мушка ће ићи у тов, у једном од објеката - навео је директор ове фарме. 

Планинчић је рекао да од 25 крава, тренутно за сарајевску мљекару "Милкос" дневно предају до 550 литара млијека, те да се сваки дан та количина повећава. 

Он је истакао да је крајем августа завршено реновирање трећег објекта намијењеног за 240 музних грла, те да ће наредне године бити саниран и четврти у кругу ове фарме који ће користити за тов јунади. 

На фарми "Романија" планирали су, како каже, правити засебан телећарник у оквиру кога ће бити изграђено и породилиште за краве у једном од постојећих објеката. 

Планинчић је додао да ће за тридесетак дана почети изградња два силоса за складиштење хране за грла на фарми. 

Он је истакао да са општином Соколац управа има коректну сарадњу и да је фарма "Романија" добила концесију од Републике Српске на више од 450 хектара земљишта на Гласиначком пољу и под закуп око 150 хектара пољопривредног земљишта од ове општине. 

-Засијали смо око 100 хектара силажног кукуруза, око 200 хекатара дјетелинско-травних смјеса, обезбиједили сјенажу /бале сировог сијена/ и планирали суво сијено за исхрану, што је довољно за постојећи број грла на фарми - навео је Планинчић. 

Према његовим ријечима, на прољеће је планирана сјетва још око 300 хектара дјетелинско-травном смјесом. 

Фарма "Романија" од 2014. дјелује као Пословна јединица бањалучке фирме "ТЦ зона", након што је та бањалучка фирма на лицитацији за 232.300 КМ купила Привредни комплекс раније фарме крава у Подроманији с циљем да оживи њен рад. 

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 14m
    0
  • Слани мафини
    15h 35m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 30m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 24m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 53m
    3