У ФБиХ почеле контроле: Строге казне за сваки прекршај пумпаџија

14.04.2020. 09:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У ФБиХ је већ почео инспекцијски надзор бензинских пумпи, с циљем да се утврди јесу ли ускладиле цијене с максималном маржом коју је прописала федерална влада, а такве контроле у наредним данима почеће и у РС.

Марже на гориво у Српској и ФБиХ, наиме, не смију бити веће од 0,25 КМ по литру у малопродаји, односно 0,06 КМ у велепродаји, а дио пумпи је већ значајно снизио цијене.

Како кажу из Федералне управе за инспекцијске послове, по доношењу Одлуке Владе ФБиХ о мјерама непосредне контроле одређених производа и услуга од интереса за ФБиХ, којом је одређено утврђивање маржи у трговини за нафтне деривате, дежурни тим федералног тржишног инспектората је протеклих дана вршио инспекцијске надзоре бензинских пумпи, али и других продајних објеката.

Из Инспектората РС су нам рекли да је Републичка тржишна инспекција извршила све организационе припреме за потребе појачаног надзора поштивања Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена у Републици Српској одређивањем маржи у трговини нафтних деривата.

"Скрећемо пажњу субјектима који врше промет нафтних деривата да у наредним данима, са ступањем ове уредбе на снагу, могу очекивати посјету инспектора, те их позивамо да благовремено изврше формирање цијена у складу са дефинисаним маржама, јер су прописане казне високе, а сваки прекршај ће бити строго санкционисан", казали су за "Независне" из Инспектората РС.

Како је раније саопштено из Министарства трговине и туризма РС, казне за трговце који буду поступали супротно одредбама ове уредбе кретаће се од 5.000 КМ до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.

Прометници тврде да су одлуку надлежних испоштовали.

"Чланице Нафтног комитета у БиХ примјењују одлуку ентитетских власти о ограничењу марже на цијену нафте од дана ступања на снагу", рекли су нам из Нафтног комитета у БиХ.

Подсјетимо, "Независне новине" су у протеклим седмицама објавиле серију текстова који указују на то да су прометници нафтних деривата имали нереално високе марже, а потом су и из ентитетских влада у четвртак потврдили да су реаговали с циљем сузбијања нереалног утврђивања цијена, односно изузетно високих маржи.

Већ неколико дана касније, односно током викенда, било је осјетно потонуће цијена на дијелу бензинских пумпи, укључујући и Бањалуку, гдје су сви пожурили да наспу гориво за 1,50 КМ по литру.

Дизел је у Сарајеву јуче коштао већ од 1,61 КМ по литру, а бензин од 1,56 КМ па навише.

Како је у четвртак саопштено из Владе ФБиХ, одређени број бензинских пумпи је у марту и априлу пријављивао маржу која је достизала и 0,50 КМ/литар.

Смањују производњу

Главни свјетски произвођачи нафте коначно су постигли споразум о највећем смањењу производње икад.

Након четири дана полемике, Организација земаља извозница нафте (ОПЕК), Русија и други произвођачи, који чине групу популарно названу ОПЕК+, сложили су се у недјељу да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно у мају и јуну, што је око 10 одсто свјетске понуде, како би подржали цијене црног злата.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    46m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 23m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 57m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 15m
    1