У Фочи добили кров над главом након више од 20 година

12.12.2019. 09:03
0
ИЗВОР: Srna

У фочанском насељу Бараковац јуче су уручена рјешења о кориштењу станова за 32 породице које су недавно уселилиле у двије нове зграде, изграђене у оквиру два програма стамбеног збрињавања.

За расељена лица која су боравила у колективном центру у Миљевини изграђена је зграда са 20 станова, а у зграду одмах поред ње, у којој је 12 станова, усељене су социјално-угрожене породице.

Оба објекта, са опремањем, коштала су два милиона КМ.

Зграда са 20 стамбених јединица финансирана је кредитним средствима из програма “Затварање колективних центара и алтернативног смјешатаја у БиХ”, док је зграда са 12 станова изграђена донаторским средствима из Регионалног стамбеног програма, а општина Фоча је у изградњи оба објекта учествовала са 200.000 КМ.

Огњен Милошевић је 1996. године, након Дејтонског споразума, из Некопа код Горажда са родитељима избјегао у Миљевину гдје се оженио и добио троје дјеце, а сада је коначно његова седмочлана породица дочекала да има услован дом.

– У колективном центру у Миљевини били су лоши услови, велика влага. Ово сада је баш добро, 10 пута боље. Добили смо комплетно опремљену кухињу, купатило, трпезаријски сто, два кревета, ормаре и гријање – срећан је Милошевић.

У новој згради, након вишегодишњег плаћања кирије, скућила се и породица младића са тешкоћама у развоју Петра Максимовића, чија је мајка Ранка рекла да су презадовољни новим домом површине 60 метара квадратних.

– Живјели смо као подстанари и након 25 година коначно смо добили стан – рекла је Максимовићева.

Рјешења о кориштењу станова корисницима су уручили министар за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату Семиха Боровац, начелник општине Фоча Радисав Машић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић и шеф Одјељења за друштвени развој и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини.

Коментари 0
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 5m
    3