У години короне ИРБ РС одобрила рекордан износ за куповину станова

09.07.2021. 19:08
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Инвеситиционо развојна банка РС одобрила је од почетка године 36,2 милиона марака за стамбене кредите, за више од 400 корисника.

Година корона вируса за ИРБ је била година с највећим пласманом стамбених кредита од оснивања. Мада су у плановима имали да ће пласирати 30 милиона КМ, одобрили су рекордних 67 милиона марака за 796 корисника.

За шест мјесеци ове године већ су на половини тог прошлогодишњег износа.

– Планирани кредитни пласман за 2021. годину за стамбене кредите је износио 28.150.000 КМ, а до 2. јула је одобрено 36.252.279 КМ, тако да је план испуњен прије првог полугодишта – прецизирали су из ИРБ-а.

Право да конкуришу за стамбене кредите имају млади брачни парови до 30 година старости, за које камата износи три одсто, парови с високом стручном спремом и породице и самохрани родитељи са троје дјеце, с каматом четири одсто, те породице и самохрани родитељи са једно и двоје дјеце за 4,2 одсто камате.

Бенефицирана група грађана, за које камата износи 3,6 одсто, су: чланови породица погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди од 1. до 4. групе, одређене особе са инвалидитетом, породице и самохрани родитељи са четворо дјеце, грађани који кредитом рјешавају стамбено питање на територији неразвијене или изразито неразвијене општине, родитељи или старатељи дјеце и пунољетних лица са сметњама у развоју, те брачни парови с факултетском дипломом.

Ове године, међутим, укинути су кредити за самце, који су уведени прије скоро пет година, тачније у августу 2016. године. Кредитна линија за самце до 35. године и оне са високом стручном спремом реализована је у сарадњи с Развојном банком Савјета Европе кроз Пројекат социјални програм стамбеног збрињавања у БиХ – РС.

Мада су се млади у Српској, који су посљедњих мјесеци намјеравали подићи тај кредит, изненадили промјеном услова, из ИРБ-а тврде да су грађани о свему на вријеме обавијештени.

– Стамбени кредити за самце су укинути 15. априла, а о томе је јавност обавијештена почетком трећег мјесеца, тј. нешто више од мјесец дана раније – рекли су за Српскаинфо из ове институције.

Такво обавјештење нисмо успјели наћи на њиховом сајту у рубрици Новости, гдје је прије пет година уредно најављено како се уводе стамбени кредити за самце и парове.

Зашто су кредити за самце укинути из ИРБ-а нису одговорили, али најављују да је у плану да се у наредном периоду, кроз различите програме кредитирања, осигура финансирање ове категорије крајњих корисника.

Питали смо и који су још услови промијењени за стамбене кредите.

– Промјена се односи само на општу групу, гдје су искључени самци који не спадају у бенефицирану групу и немају дјеце, као и брачни парови који не спадају у бенефицирану групу, немају дјеце, имају више од 30 година и немају ВИИ степен стручне спреме. Уколико испуњавају неки од наведених услова, самци и брачни парови могу да аплицирају за кредит – кажу из ИРБ.

Преко Инвеститионо-развојне банке могу се подићи кредити за стан до максимално 150.000 КМ, на период отплате од 25 година.

Захтеви за стамбене кредите могу се поднијети у 12 пословних банака и микрокредитних друштава са којима ИРБ РС има потписан уговор о сарадњи.

Од почетка ове године, за брачне парове са завршеним факултетом одобрено је 77 кредита, у укупном износу 7,4 милиона марака.

Млади брачни парови до 30 година узели су 111 кредита, укупне вредности 10,8 милиона КМ, док су се три самохрана родитеља задужила са 206.750 марака.

ИРБ стамбене кредите могуће је узети за куповину, изградњу, реконструкцију или проширење првог стана.

Грађани су овдје често у недоумици да ли кредитом могу купити други стан под намјеном проширење. Из ИРБ одговарају да то јесте могуће, али само у случајевима када укупна површина постојеће стамбене јединице не прелази 50 метара квадратних за подносиоца захтјева, увећано за додатних 20 квадрата за сваког осталог члана домаћинства.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска нема новца за младе брачне парове Српска нема новца за младе брачне парове
Конкурс за субвенцију каматне стопе на стамбене кредите за младе Конкурс за субвенцију каматне стопе на стамбене кредите за младе
Веће рате стамбених кредита Веће рате стамбених кредита
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 46m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 51m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 53m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 58m
    0