У инвалидску пензију отишло 760 радника

20.07.2023. 09:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Губитак радне способности за шест мјесеци ове године потврђен је код 758 запослених у Српској, што је за 13,13 одсто више у односу на исти период лани и иако раст бројки према тврдњама послодавца није забрињавајући, у ситуацији када је недостатак кадра изражен у свим дјелатностима, сваки одлив радника неповољан је по привреду.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске наводе да је у поступку рјешавања захтјева за остваривање права на инвалидску пензију од јануара до јуна ове године извршено 2.926 оцјена радне способности, што је у односу на исти период лани више за 27,3 одсто. Вјештачење радне способности односило се на 2.199 радника који имају осигурање у Српској, док је 727 захтјева имало елементе ино-осигурања.

- Губитак радне способности утврђен је код 758 осигураника и у односу на исти период лани тај број је већи за 13,13 одсто. Код 4,40 одсто осигураника утврђено је да инвалидност не постоји, док у 52,39 одсто случајева лијечење није завршено. Смањена радна способност утврђена је код 17,05 одсто запослених - навели су у Фонду ПИО.

Истичу да су малигне болести најчешћи узрок губитка радне способности у Српској те да достижу проценат од 22,4 одсто. На другом мјесту узрочника инвалидности налазе се кардиоваскуларне болести, а као доминантни разлози који доводе до губитка радне способности су душевна обољења, повреде на раду те болести нервног и мишићно-коштаног система.

- За разлику од других држава у окружењу или Европи, гдје су болести кардиоваскуларног система најзаступљенији узрок настанка инвалидности, у Српској већ дужи период доминантни су карциноми који са кардиоваскуларним и душевним болестима чине чак 61,2 узрока губитка радне способности, што је веома неповољно - поручили су из Фонда.

Наводе да струка то најчешће образлаже савременим и стресним начином живота, загађењем животне средине, хране, воде и ваздуха.

- Настанак карцинома и душевних болести директна су посљедице ратних догађаја и бомбардовања Републике Српске муницијом са осиромашеним уранијумом у периоду 1992-1995. године и територије СРЈ 1999. године од стране НАТО снага - саопштили су из Фонда ПИО.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже да је Српска претходних година имала тренд сталног пада броја радника који су одлазили у инвалидску пензију.

- У пензију претходних година нису одлазили ни они који су реално требали и садашњи раст је вјероватно само исправка те ситуације. За сада не представља никакав посебан узрок за проблеме које имамо са недостатком радне снаге. Радници су одувијек оболијевали и одлазили у пријевремене, инвалидске пензије, постотак није забрињавајући - рекао је Тривић.

Са друге стране, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас” да у ситуацији када је недостатак радне снаге изражен у свим дјелатностима, сваки губитак кадра је и те­ како негативан.

- Раст броја запослених код којих је потврђен губитак радне способности свакако да се одражава негативно на домаће тржиште рада. У прерађивачкој индустрији, нарочито текстилној и металној, имамо проблем што велики број радника користи боловања, поготово када је сезона пољопривредних радова - истакао је Рачић.

Нова правила

У Фонду ПИО кажу да је за шест мјесеци ове године изразито повећан број захтјева којима је вјештачењем утврђено да лијечење није завршено.

- У односу на исти период лани бројка је већа за 47,68 одсто. То се доводи у директну везу са примјеном нових правних прописа у области здравственог осигурања по којима се осигураник након пола године привремене неспособности обавезно упућује нашим органима вјештачења на оцјену радне способности - појаснили су у Фонду.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 7m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 13m
    0