У Источној Илиџи ће боравити 47 дјеце са Космета (ФОТО)

17.03.2023. 14:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Источна Илиџа први пут ће учествовати у пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" и крајем јуна угостити 47 дјеце са Космета, договорили су данас предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову Милорад Арлов и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић

Арлов је рекао да ће у Источну Илиџу доћи дјеца из гњиланског краја из српске општине Витина и великог српског села Шилово.

Он је навео да ће још 700 дјеце са Космета доћи у 19 локалних заједница Републике Српске - у источни и југоисточни дио Српске доћи ће 25. јуна, а враћају се 2. јула, а у сјеверозападни дио Српске долазак је 24. јуна, повратак 1. јула.

Арлов је додао да ће ове године Источна Илиџа, Соколац и Источно Ново Сарајево бити домаћини за око 150 дјеце са Косова и Метохије.

Он је изразио задовољство што су се ове године у пројекат укључили Источна Илиџа, Невесиње, Власеница и Културно-умјетничко душтво "Јоцо Савић" из Брчког.

- Ово је велики пројекат који траје већ 11 година и до сада је њиме обухваћено око 6.000 српске дјеце са Косова и Метохије - навео је Арлов и додао да је до сада 37 локалних заједница Републике Српске понудило своје домове дјеци са Космета.

Он је напоменуо да дјеца на Косову и Метохији живе у тешким условима и неизвјесности и на овај начин им се жели помоћи у повезивању са Републиком Српском.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Арлов је подсјетио да су у Косовској Митровици изградили Дневни центар за младе и дјецу са потешкоћама у развоју и истакао да се због тог пројекта име Републике Српске са великом захвалношћу помиње на Косову и Метохији.

Божовић је захвалио свим родитељима на подручју општине Источна Илиџа који су исказали жељу да прихвате дјецу са Косова и Метохије. Он је рекао да су ранијих година дјеца са Косова и Метохије долазила у Источну Илиџу, али да као локална заједница нису били укључени у овај пројекат.

- Ове године ћемо угостити 47 дјечака и дјевојчица са Косова и Метохије и обезбиједили смо им трошкове превоза и смјештаја за наставнике. Они ће овдје провести седам дана и потрудићемо се да их проведу адекватно, да се из тих њихових посјета створе дугогодишња пријатељства. Надам се да ће та љубав бити све већа и прерасти у пријатељства, кумства, братимљења, не само дјеце, већ и локалних заједница, школа - истакао је Божовић.

Он је изразио наду да ће овај пројекат трајати, као и да ће дјеца из Источне Илиџе отићи у узвратну посјету и обићи све светиње на Косову и Метохији.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Директор Основне школе "Јован Дучић" из Касиндола, општина Источна Илиџа, Милица Вуковић истакла је да ће радо прихватити дјецу са Косова и Метохије која ће боравити седам дана у породицама дјеце из њихове школе.

Она је захвалила породицама које су прихватиле да приме дјецу и изразила наду да ће уживати и понијети лијепе успомене.

- Надам се да ће ово продубити сарадњу са школама у Косову и Метохију и да ће дјеци пружити угодан амбијент јер то њима треба - рекла је Вуковићева.

Арлов је данс посјетио и Основну школу "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву која већ учествује у овом пројекту.

Коментари 0
Повезане вијести
Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 10m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 9m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 45m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 6m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 49m
    9