У Источној Илиџи ће боравити 47 дјеце са Космета (ФОТО)

17.03.2023. 14:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Источна Илиџа први пут ће учествовати у пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" и крајем јуна угостити 47 дјеце са Космета, договорили су данас предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову Милорад Арлов и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић

Арлов је рекао да ће у Источну Илиџу доћи дјеца из гњиланског краја из српске општине Витина и великог српског села Шилово.

Он је навео да ће још 700 дјеце са Космета доћи у 19 локалних заједница Републике Српске - у источни и југоисточни дио Српске доћи ће 25. јуна, а враћају се 2. јула, а у сјеверозападни дио Српске долазак је 24. јуна, повратак 1. јула.

Арлов је додао да ће ове године Источна Илиџа, Соколац и Источно Ново Сарајево бити домаћини за око 150 дјеце са Косова и Метохије.

Он је изразио задовољство што су се ове године у пројекат укључили Источна Илиџа, Невесиње, Власеница и Културно-умјетничко душтво "Јоцо Савић" из Брчког.

- Ово је велики пројекат који траје већ 11 година и до сада је њиме обухваћено око 6.000 српске дјеце са Косова и Метохије - навео је Арлов и додао да је до сада 37 локалних заједница Републике Српске понудило своје домове дјеци са Космета.

Он је напоменуо да дјеца на Косову и Метохији живе у тешким условима и неизвјесности и на овај начин им се жели помоћи у повезивању са Републиком Српском.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Арлов је подсјетио да су у Косовској Митровици изградили Дневни центар за младе и дјецу са потешкоћама у развоју и истакао да се због тог пројекта име Републике Српске са великом захвалношћу помиње на Косову и Метохији.

Божовић је захвалио свим родитељима на подручју општине Источна Илиџа који су исказали жељу да прихвате дјецу са Косова и Метохије. Он је рекао да су ранијих година дјеца са Косова и Метохије долазила у Источну Илиџу, али да као локална заједница нису били укључени у овај пројекат.

- Ове године ћемо угостити 47 дјечака и дјевојчица са Косова и Метохије и обезбиједили смо им трошкове превоза и смјештаја за наставнике. Они ће овдје провести седам дана и потрудићемо се да их проведу адекватно, да се из тих њихових посјета створе дугогодишња пријатељства. Надам се да ће та љубав бити све већа и прерасти у пријатељства, кумства, братимљења, не само дјеце, већ и локалних заједница, школа - истакао је Божовић.

Он је изразио наду да ће овај пројекат трајати, као и да ће дјеца из Источне Илиџе отићи у узвратну посјету и обићи све светиње на Косову и Метохији.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Директор Основне школе "Јован Дучић" из Касиндола, општина Источна Илиџа, Милица Вуковић истакла је да ће радо прихватити дјецу са Косова и Метохије која ће боравити седам дана у породицама дјеце из њихове школе.

Она је захвалила породицама које су прихватиле да приме дјецу и изразила наду да ће уживати и понијети лијепе успомене.

- Надам се да ће ово продубити сарадњу са школама у Косову и Метохију и да ће дјеци пружити угодан амбијент јер то њима треба - рекла је Вуковићева.

Арлов је данс посјетио и Основну школу "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву која већ учествује у овом пројекту.

Коментари 0
Повезане вијести
КФОР дјелимично уклонио бодљикаву жицу у Звечану КФОР дјелимично уклонио бодљикаву жицу у Звечану
Матуранти из Звечана посљедњи дан школе обиљежили испред бодљикаве жице (ФОТО/ВИДЕО) Матуранти из Звечана посљедњи дан школе обиљежили испред бодљикаве жице (ФОТО/ВИДЕО)
Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечану Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечану
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  8h 9m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  10h 56m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  9h 17m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  12h 29m
  0
 • Почиње упис у средње школе у Источном Сарајеву
  11h 9m
  0