U Istočnoj Ilidži će boraviti 47 djece sa Kosmeta (FOTO)

17.03.2023. 14:44
0
IZVOR: srna.rs

Istočna Ilidža prvi put će učestvovati u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i krajem juna ugostiti 47 djece sa Kosmeta, dogovorili su danas predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović

Arlov je rekao da će u Istočnu Ilidžu doći djeca iz gnjilanskog kraja iz srpske opštine Vitina i velikog srpskog sela Šilovo.

On je naveo da će još 700 djece sa Kosmeta doći u 19 lokalnih zajednica Republike Srpske - u istočni i jugoistočni dio Srpske doći će 25. juna, a vraćaju se 2. jula, a u sjeverozapadni dio Srpske dolazak je 24. juna, povratak 1. jula.

Arlov je dodao da će ove godine Istočna Ilidža, Sokolac i Istočno Novo Sarajevo biti domaćini za oko 150 djece sa Kosova i Metohije.

On je izrazio zadovoljstvo što su se ove godine u projekat uključili Istočna Ilidža, Nevesinje, Vlasenica i Kulturno-umjetničko duštvo "Joco Savić" iz Brčkog.

- Ovo je veliki projekat koji traje već 11 godina i do sada je njime obuhvaćeno oko 6.000 srpske djece sa Kosova i Metohije - naveo je Arlov i dodao da je do sada 37 lokalnih zajednica Republike Srpske ponudilo svoje domove djeci sa Kosmeta.

On je napomenuo da djeca na Kosovu i Metohiji žive u teškim uslovima i neizvjesnosti i na ovaj način im se želi pomoći u povezivanju sa Republikom Srpskom.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Arlov je podsjetio da su u Kosovskoj Mitrovici izgradili Dnevni centar za mlade i djecu sa poteškoćama u razvoju i istakao da se zbog tog projekta ime Republike Srpske sa velikom zahvalnošću pominje na Kosovu i Metohiji.

Božović je zahvalio svim roditeljima na području opštine Istočna Ilidža koji su iskazali želju da prihvate djecu sa Kosova i Metohije. On je rekao da su ranijih godina djeca sa Kosova i Metohije dolazila u Istočnu Ilidžu, ali da kao lokalna zajednica nisu bili uključeni u ovaj projekat.

- Ove godine ćemo ugostiti 47 dječaka i djevojčica sa Kosova i Metohije i obezbijedili smo im troškove prevoza i smještaja za nastavnike. Oni će ovdje provesti sedam dana i potrudićemo se da ih provedu adekvatno, da se iz tih njihovih posjeta stvore dugogodišnja prijateljstva. Nadam se da će ta ljubav biti sve veća i prerasti u prijateljstva, kumstva, bratimljenja, ne samo djece, već i lokalnih zajednica, škola - istakao je Božović.

On je izrazio nadu da će ovaj projekat trajati, kao i da će djeca iz Istočne Ilidže otići u uzvratnu posjetu i obići sve svetinje na Kosovu i Metohiji.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Kasindola, opština Istočna Ilidža, Milica Vuković istakla je da će rado prihvatiti djecu sa Kosova i Metohije koja će boraviti sedam dana u porodicama djece iz njihove škole.

Ona je zahvalila porodicama koje su prihvatile da prime djecu i izrazila nadu da će uživati i ponijeti lijepe uspomene.

- Nadam se da će ovo produbiti saradnju sa školama u Kosovu i Metohiju i da će djeci pružiti ugodan ambijent jer to njima treba - rekla je Vukovićeva.

Arlov je dans posjetio i Osnovnu školu "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu koja već učestvuje u ovom projektu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO) Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Bilbord „Ne u NATO“ u Istočnoj Ilidži Bilbord „Ne u NATO“ u Istočnoj Ilidži
Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO) Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  48m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 50m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 21m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 24m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 42m
  0