U Istočnoj Ilidži će boraviti 47 djece sa Kosmeta (FOTO)

17.03.2023. 14:44
0
IZVOR: srna.rs

Istočna Ilidža prvi put će učestvovati u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i krajem juna ugostiti 47 djece sa Kosmeta, dogovorili su danas predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović

Arlov je rekao da će u Istočnu Ilidžu doći djeca iz gnjilanskog kraja iz srpske opštine Vitina i velikog srpskog sela Šilovo.

On je naveo da će još 700 djece sa Kosmeta doći u 19 lokalnih zajednica Republike Srpske - u istočni i jugoistočni dio Srpske doći će 25. juna, a vraćaju se 2. jula, a u sjeverozapadni dio Srpske dolazak je 24. juna, povratak 1. jula.

Arlov je dodao da će ove godine Istočna Ilidža, Sokolac i Istočno Novo Sarajevo biti domaćini za oko 150 djece sa Kosova i Metohije.

On je izrazio zadovoljstvo što su se ove godine u projekat uključili Istočna Ilidža, Nevesinje, Vlasenica i Kulturno-umjetničko duštvo "Joco Savić" iz Brčkog.

- Ovo je veliki projekat koji traje već 11 godina i do sada je njime obuhvaćeno oko 6.000 srpske djece sa Kosova i Metohije - naveo je Arlov i dodao da je do sada 37 lokalnih zajednica Republike Srpske ponudilo svoje domove djeci sa Kosmeta.

On je napomenuo da djeca na Kosovu i Metohiji žive u teškim uslovima i neizvjesnosti i na ovaj način im se želi pomoći u povezivanju sa Republikom Srpskom.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Arlov je podsjetio da su u Kosovskoj Mitrovici izgradili Dnevni centar za mlade i djecu sa poteškoćama u razvoju i istakao da se zbog tog projekta ime Republike Srpske sa velikom zahvalnošću pominje na Kosovu i Metohiji.

Božović je zahvalio svim roditeljima na području opštine Istočna Ilidža koji su iskazali želju da prihvate djecu sa Kosova i Metohije. On je rekao da su ranijih godina djeca sa Kosova i Metohije dolazila u Istočnu Ilidžu, ali da kao lokalna zajednica nisu bili uključeni u ovaj projekat.

- Ove godine ćemo ugostiti 47 dječaka i djevojčica sa Kosova i Metohije i obezbijedili smo im troškove prevoza i smještaja za nastavnike. Oni će ovdje provesti sedam dana i potrudićemo se da ih provedu adekvatno, da se iz tih njihovih posjeta stvore dugogodišnja prijateljstva. Nadam se da će ta ljubav biti sve veća i prerasti u prijateljstva, kumstva, bratimljenja, ne samo djece, već i lokalnih zajednica, škola - istakao je Božović.

On je izrazio nadu da će ovaj projekat trajati, kao i da će djeca iz Istočne Ilidže otići u uzvratnu posjetu i obići sve svetinje na Kosovu i Metohiji.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Kasindola, opština Istočna Ilidža, Milica Vuković istakla je da će rado prihvatiti djecu sa Kosova i Metohije koja će boraviti sedam dana u porodicama djece iz njihove škole.

Ona je zahvalila porodicama koje su prihvatile da prime djecu i izrazila nadu da će uživati i ponijeti lijepe uspomene.

- Nadam se da će ovo produbiti saradnju sa školama u Kosovu i Metohiju i da će djeci pružiti ugodan ambijent jer to njima treba - rekla je Vukovićeva.

Arlov je dans posjetio i Osnovnu školu "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu koja već učestvuje u ovom projektu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    21h 12m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    20h 25m
    0
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    3h 15m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    22h 33m
    3
  • “Slučajna” greška puni kase trgovaca
    22h 57m
    0