У Источној Илиџи нема регистрованих хранитељских породица

23.05.2022. 09:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Центар за социјални рад Источна Илиџа тренутно нема регистроване хранитељске породице и у току је јавни позив за пријаву потенцијалних хранитеља, изјавила је Срни директор Центра Боса Калинић.

- На сајту општине Источна Илиџа објављен је јавни позив за пријаву потенцијалних хранитеља, а истакнути су плакати на Центру, основним и средњим школама и флајери по другим установама  - навела је Калинићева.

Она је појаснила да породица да би постала хранитељска треба да се пријави надлежном центру, а затим прође тимску обраду у тој установи и уколико испуни све услове добија сертификат и буде регистрована као хранитељска.

Према њеним ријечима, највећи изазов у цијелом процесу је наћи заинтересоване породице, које би прошле обуку сертификованих стручних радника и регистровале се као хранитељска.

Калинићева је навела да је хранитељство породични облик заштите дјеце без адекватног родитељског старања, привременог је карактера и у оквиру њега се стварају оптимални услови за њихов раст и развој.

- Том приликом обезбјеђујемо сигурно окружење дјетету/дјеци, задовољење развојних потреба дјетета/дјеце, очување идентитета, пружање свих видова подршке дјетету. Веома је битна сарадња примарне породице дјеце која су смјештена у хранитељску породицу са стручним радницима Центра - навела је Калинићева.

Она је истакла да општина Источна Илиџа пружа максималну подршку Центру о питању реализације свих права у сфери социјалне заштите, па тако и хранитељства, напоменушви да су претходних година имали неколико сродничких породица које су пружиле малољетној дјеци смјештај и подршку у датом тренутку.

Сви који желе да се више информишу о хранитељству то могу да учине позивом на телефонски број 057/310-140 и 057/310-141 или посредством мејла /centarsocradii@gmail.com/.

Калинићева је рекла да захтјеве за усвојење дјеце Центар прима посредством мејла, као и поште, широм БиХ, те да тренутно нема регистроване дјеце за усвојење.

Коментари 0
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 45m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 26m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 8m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 37m
    0