У Источном Сарајеву ће ове године бити постављен споменик Виталију Чуркину

24.01.2024. 19:23
1
ИЗВОР: srna.rs

Споменик преминулом руском амбасадору у УН Виталију Чуркину ове године биће постављен у Источном Сарајеву, изјавио је данас руководилац Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу Јевгениј Примаков.

- Срби у Републици Српској гаје посебно поштовање према Чуркину. Увијек на страни српског народа, Чуркин је у Савјету безбједности гласао против признања геноцида у Сребреници. То је био став наше државе - истакао је Примаков.

Примаков је на данашњој конференцији за новинаре у агенцији ТАСС рекао да ће споменик поставити Руски дом у Београду на захтјев српске стране, на мјесту спомен-плоче.

Израда споменика повјерена је академику Руске академије уметности, вајару Ајдину Зејналову, који је рекао да је пројекат израде споменика у процесу реализације и да ће ускоро бити представљен јавности.

Зејналов, који је реализовао на десетине пројеката широм свијета, истакао је да је прошле године у Руском дому представљен и пројекат за постављање споменика руском конзулу Григорију Шчербини у Београду.

Примаков и руководилац Фондације за подршку научним и образовним активностима "Inter-эsse", академик Руске академије уметности Зејналов потписали су данас споразум о сарадњи с циљем промоције руске културе у иностранству, проучавања и очувања културно-историјског наслеђа руске емиграције и сарадње са руском дијаспором.

Споменик преминулом руском амбасадору Чуркину /1952-2017/ постављен је и у Источном Новом Сарајеву, 6. новембра, 2017. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mile 24.01.2024. 20:27
    Bice to moj spomenik. U ovoj drzavi je sve moje
Повезане вијести
Фестивал "Акордеон арт плус" од 28. до 31. маја у Источном Сарајеву Фестивал "Акордеон арт плус" од 28. до 31. маја у Источном Сарајеву
У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    11h 34m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    11h 51m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    6h 31m
    3
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    12h 27m
    5
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    10h 56m
    0