У Источном Сарајеву додијељена постхумна одликовања за 13 погинулих бораца

06.11.2019. 13:48
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Данас је, на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, изасланик предсједника Републике Српске, Милорад Којић, уручио 13 постхумних одликовања, Медаље заслуга за народ, породицама погинулих бораца са подручја општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Чајниче и Фоча.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођења Републике Српске постхумно су одликовани Ковачевић Милинко, Вулета Саво, Делић Миодраг, Лазаревић Радомир, Михајловић Новица, Савић Ненад, Шкипина Миливоје, Мухаремовић Дане, Маричић Јован, Радовић Сретен, Симовић Нико, Кунарац Видоје и Ребић Радомир.

Отац погинулог Радомира Ребића, Миладин Ребић из Фоче, каже да је његов син погинуо са својих 16 година бранећи своју Републику, и своје село Даничиће. Он је истакао да је поносан и срећан што власти нису заборавили своје борце.

Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић истакао је да је на овај начин предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић указала велико поштовање и захвалност за све хероје који су дали животе за слободу која постоји данас, а та слобода се зове Република Српска.

-Оно што је обавеза нас институција али и локалних заједница јесте да сачувамо од заборава све борце који су погинули за слободу, за Републику Српску, али и све цивиле који су страдали у овом рату – нагласио је Којић.

Он је такође додао да је према евиденцији коју Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица у рату у периоду од 1991-1995 године, евидентирано 34 960 смртно страдалих лица српске националности, а да је Сарајевско-романијска регија мјесто гдје је заправо и одбрањена Република Српска.

-Од 2012. године до данас укупно је додјељено око 1870 постхумних одликовања,и на томе се неће завршити. Сви погинули борци, односно породице, добиће посхумна одликовања – нагласио је Којић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 5m
    3