У Источном Сарајеву додијељена постхумна одликовања за 13 погинулих бораца

06.11.2019. 13:48
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Данас је, на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, изасланик предсједника Републике Српске, Милорад Којић, уручио 13 постхумних одликовања, Медаље заслуга за народ, породицама погинулих бораца са подручја општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Чајниче и Фоча.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођења Републике Српске постхумно су одликовани Ковачевић Милинко, Вулета Саво, Делић Миодраг, Лазаревић Радомир, Михајловић Новица, Савић Ненад, Шкипина Миливоје, Мухаремовић Дане, Маричић Јован, Радовић Сретен, Симовић Нико, Кунарац Видоје и Ребић Радомир.

Отац погинулог Радомира Ребића, Миладин Ребић из Фоче, каже да је његов син погинуо са својих 16 година бранећи своју Републику, и своје село Даничиће. Он је истакао да је поносан и срећан што власти нису заборавили своје борце.

Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић истакао је да је на овај начин предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић указала велико поштовање и захвалност за све хероје који су дали животе за слободу која постоји данас, а та слобода се зове Република Српска.

-Оно што је обавеза нас институција али и локалних заједница јесте да сачувамо од заборава све борце који су погинули за слободу, за Републику Српску, али и све цивиле који су страдали у овом рату – нагласио је Којић.

Он је такође додао да је према евиденцији коју Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица у рату у периоду од 1991-1995 године, евидентирано 34 960 смртно страдалих лица српске националности, а да је Сарајевско-романијска регија мјесто гдје је заправо и одбрањена Република Српска.

-Од 2012. године до данас укупно је додјељено око 1870 постхумних одликовања,и на томе се неће завршити. Сви погинули борци, односно породице, добиће посхумна одликовања – нагласио је Којић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО) Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
Морбилима заражена 32 лица у Источном Сарајеву Морбилима заражена 32 лица у Источном Сарајеву
Почела реализација пројекта "Корак до посла" Почела реализација пројекта "Корак до посла"
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 36m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 31m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  9h 13m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 15m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  9h 24m
  0