У Источном Сарајеву кинеску вакцину данас примила 54 медијска радника

26.05.2021. 15:02
0
ИЗВОР: СРНА

У Источном Сарајеву данас је прва група од 54 медијска радника примила кинеску вакцину "синофарм".

Руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић изјавио је да ће сутра да буде настављена вакцинација запослених у јединицама инспекције у локалним самоуправама.

Координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић изјавио је да је до сада вакцинисано укупно 2.200 становника са подручја општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, од којих је највише лица старијих од 65 година.

- Отприлике је ријеч о око 1.900 старијих од 65 година, остало су здравствени радници, те особе са хроничним обољењима, а који су захтјевали хитну вакцинацију. Данас је вакцином `фајзер` имунизовано 96, а сутра и у петак планирамо по 150 људи, чиме ће укупан број вакцинисаних бити 2.500 - истакао је Васиљевић.

Он је изразио наду да ће ускоро бити завршена вакцинација лица старијих од 65 година, те да ће се прећи на сљедеће приоритетне групе, међу којима су млађи од 65 година са хроничним обољењима.

- Ревакцинацију смо урадили за око 360 особа, а број је тако мали због тога што је доста грађана вакцинисано са `астра зенеком`, за коју је прописано да се прими друга доза тек након 12 недјеља. Ми упоредо радимо и ревакцинацију, тако да ће и то бити настављено сљедеће седмице - истакао је Васиљевић.

Васиљевић је рекао да је у посљедње двије седмице убрзан процес вакцинације јер су добили веће количине вакцина од Института.

Он је напоменуо да се епидемиолошка ситуација знатно смирила, те да се у ковид амбулантама дневно јавља у просјеку око 10 пацијената, што је знатно мање него раније.

- Оваква епидемиолошка ситуација одговара да вакцинацију спроведемо што брже и масовније како бисмо евентуални нови талас дочекали са већим бројем становника који имају антитијела - навео је Васиљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО) Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    12h 27m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    12h 35m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    5h 55m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    14h 16m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    16h 2m
    0