У Источном Сарајеву почињу едукативне радионице за слијепа и слабовида лица

19.08.2023. 18:37
0
ИЗВОР: srna.rs

У просторијама Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево данас почиње реализација едукативних радионица у оквиру пројекта "Стрелицама до свјетлости и радости" чији је циљ инклузија, односно, социјализација слијепих и слабовидих лица и њихово укључивање у све савремене друштвене токове.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Јовица Мијатовић изјавио је Срни да је пројекат одобрен у оквиру јавног позива организацијама цивилног друштва који је Градска управа Источно Сарајево реализовала у партнерству са Развојним програмом УН /УНДП/.

Пројекат финансира ЕУ, а његова укупна вриједност је 19.851 КМ.

Мијатовић је навео да ће се радионице реализовати у наредних шест мјесеци, сваке суботе од 15.00 до 19.00 часова. Предвиђено је да радионица траје око два и по сата, а преостало вријеме је за дружење полазника.

- Слијепа и слабовида лица ће заједно са лицима без визуелног хендикепа вјежбати на говорном пикаду, а биће ангажован и професионални едукатор – тренер. У пројекат су укључена и дјеца, како би већ од малих ногу стекли навику да се друже са слијепима, као и да им помогну, уколико је потребно. Радионица је отвореног типа, ко код нам дође, добро је дошао и биће наш драги гост - истакао је Мијатовић, који је и координатор пројекта.

Мијатовић је истакао да тренутно Градска организација има говорни пикадо, који им је донирала фирма из Јапана, а у оквиру овог пројекта ускоро ће им бити обезбијеђен још један.

Он је додао и да ће бити укључен одређени број волонтера који ће помагати слијепима у обављању свакодневних обавеза, као што је одлазак код љекара, плаћање режија и других послова која слијепи нису у могућности да самостално обављају.

Мијатовић је истакао да слијепа и слабовидна лица углавном проводе вријеме код куће, а Градска организација организација покушава да их анимира да се друже и учествују у различитим активностима, као што је и овај пројекат.

Он је навео да је поента пројекта у дружењу слијепих, а пикадо је само алат, којим ће се доћи до резултата.

- Циљ је да након шест мјесеци едукације оформимо пикадо екипу која ће учествовати на такмичењима, турнирима, како код нас тако и у региону, јер је то сада тренд. Радионице трају шест мјесеци, а након тога, планирамо да организујемо турнир за све учеснике едукације - додао је Мијатовић.

По окончању пројекта планирано је и организовање заједничког излета учесника и донатора на Јахорини, што ће, према ријечима Мијатовића, чинити круну реализације овог пројекта.

Он је додао да је у плану да пројекат настави да живи и након званичне реализације.

Мијатовић је навео да организација тренутно броји 170 чланова са подручја свих шест градских општина.

Коментари 0
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    14h 51m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    15h 23m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    10h 34m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    15h 32m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    18h 39m
    0