У истом дану политичари себи повећали плате за 500 КМ, а одбили смањење цијена горива за грађане

28.06.2022. 14:51
5
ИЗВОР: 6yka.com

Јучерашње засједање Парламентарне скупштине БиХ показало је ко су прави богови у нашој земљи.

Посланици Представничког дома Парлемента БиХ јуче су одбили приједлог да се у дневни ред уврсти тачка која се односи на акцизе на гориво, односно да се у коначници грађанима ове земље смањи цијена горива на бензинским пумпама. Такав приједлог није имао ентитетску већину односно одбили су га посланици СНСД-а јер нису "увјерени да ће укидањем акциза на гориво оно и појефтинити". Готово па невјероватно. Такођер ентитетску већину није добио ни приједлог да се у дневни ред хитно уврсти и тачка о привременој суспензији царинских стопа код уласка горива у БиХ, као ни приједлог за диференцирану стопу ПДВ-а.

Истовремено све ентитетске већине и све дигнуте руке свесрдно су подржале, у првом читању, буџет институција БиХ за 2022. годину, који, између осталог, предвиђа повећање плата за државне службенике.

Тако ће буџетом министрима бити повећана плата за 500-600 КМ док ће радницима у државним службама повећање плате износити 50-60КМ.

Државне касе пуније, игра се на популизам

Истовремено, цијене горива у БиХ ломе све рекорде. Тако се очекује до краја ове седмице цијена од 4 КМ а са растом цијена горива расте и цијена свих осталих потрепштина.

Такав досад незабиљежен раст цијена у Босни и Херцеговини не иде у прилог грађанима ове земље, који имају све мање новца за потрошњу, међутим гле чуда - одговара ухљебима, одговара властима, јер веће цијене у продавницама значе само једно - више прикупљеног ПДВ-а - више новца у буџетима - већу благодет за властодршце.

Држава је у само четири мјесеца ове године прикупила три милијарде и пет милиона КМ КМ, што значи преко пола милиона КМ више него прошле године.

Само у априлу ове године, навели су из УИО, прикупљено је 776 милиона КМ индиректних пореза, што је за 132 милиона КМ више у односу на исти мјесец прошле године.

За финансирање институција БиХ у четири мјесеца ове године распоређен је износ од 254 милиона КМ, идентично као и свих претходних година, саопштено је раније из УИО БиХ.

Такав вишак новца институције БиХ троше немилице, троше на вучићевске популистичке методе, краткотрајног ефекта, попут једнократних помоћи од по 100 КМ. Таква рјешења нису системска и не доприносе системском економском опоравку земље. Наше власти то не раде да би помогле грађанима већ да би од октобра тим истим грађанима могли суверено владати.

Јучерашњим гласањем власт је показала да их не брину поскупљења, јер "приходи расту". Само њима.

Власт је одлучила да се ућути. Нема замрзавања цијена основних животних намирница, нема смањења ПДВ-а. Власт шути, грађани шуте и трпе. Заболи нашу државу и њене ентитете што све поскупљује јер буџети се фино пуне. Зашто мијењати ишта, кад може овако?

Цијене, инфлација,  стагфлација

Према статистичким подацима Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за мај 2022. године износи 2.639,48 КМ и за 145,64 КМ је скупља од синдикалне потрошачке корпе у прошлом мјесецу. Скоро пола потрошачке корпе иде на храну ( 45 % ) али при оволиком расту цијена, грађани ове земље неће имати да плате било шта друго.ж

Објављени су подаци и Синдикалне потрошачке корпе за мај 2022. године и она износи 2188,24КМ у Републици Српској

Са друге стране просјечна нето плата у РС исплаћена у мају 2022. године износи 1.105 КМ и већа је за 11,00 КМ.

Оно што забрињава јесте чињеница да цијене у БиХ расту брже него што је то случај у земљама Европске уније. Истовремено, просјечна плата у земљама ЕУ већа је за 250% о просјечне плате у БиХ.

Покушаји да се нешто конкретно уради на том плану, пропали су или су одгођени на неодређено. Чека се на процедуре, задовољава се форма, док нико не ради ништа на суштити. Како помоћи грађанима ове земље?

У децембру 2021. године просјечна нето плата у БиХ је износила 534 ЕУР што представља пораст од 5,52% у односу на исти мјесец 2020. године. Треба такође примијетити да је у посматраном периоду раст БДП-а био виши од раста плата.

- Ако се раст плата посматра у ширем контексту онда треба напоменути да је просјечна нето плата на нивоу ЕУ земаља такође расла уз изузетак 2019 и 2020. године. Примјера ради, у 2020. години просјечна плата на нивоу ЕУ 19 земаља износила 1.328,9 ЕУР што је за око 250% више од просјечне плате у БиХ -  наводи се у анализи ГЕА Бањалука

Разлика у кретањима цијена хране и плата је била специјално изражена крајем 2021. године, посебно у новембру и децембру када је пораст у односу на децембар 2020. године код цијена хране премашио пораст плата за око 5 процентних поена.

- На примјер, у децембру 2021. године су цијене хране порасле за 10,9% у односу на децембар 2020. године, док су плате у истом периоду порасле за 5,5%. Према томе, иако су плате у претходној години расле, куповна моћ хране и способност БиХ грађана да се прехране су ослабиле. Оваква динамика мјесечног поскупљења хране у другој половини 2021. године је довела до примјетног одвајања раста цијена хране од раста плата. Иако се то дешавало у оба ентитета, овај процес је био нешт наглашенији у ФБиХ у односу на Српску - пише у анализи коју потписује аутор Огњен Ђукић.

Јучерашњим гласањем власт је стала отворено против грађана.

„Најодговорнији зашто су цијене горива толико високе, зашто нису ниже бар за пола марке је СНСД. И то је потврдио и данас овде у Представничком дому. Зауставили су хитну процедуру у Дому народа, мрцваре Дом народа, кроз неке разно разне комисијске процедуралне разлоге и све чине да ево већ четири мјесеца једина земља у региону нема укинуте или смањене акцизе, то јест ниже цијене горива“, рекао је посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић.

Поводом чињенице да је јуче Парламент БиХ подигао плате политичарима за 500 КМ, реаговао је Дамир Арнаут, заступник Наше странке.

- СДА-ХДЗ-СНСД-ДФ-Жељко Комшић усвојили су Буџет којим се плате дижу за 100 милиона, накнаде 11 милиона, путни трошкови 3,6 милиона, телефони милион. Плате се политичарима дижу за 500 КМ мјесечно, а војницима и полицајцима 80 КМ мјесечно. Ово је најнеморалнији буџет у историји њиховог нечасног владања које ће завршити ове године.То је све што треба било ко знати о тренутној владајућој касти. Већ су се почели правдати у маниру Фадила Новалића: Нисмо ми себи подигли плате за 500 КМ због себе, већ да би војсци и полицији могли дићи за 80 КМ. Није им, наравно, било прихватљиво да паралелно са Буџетом у процедуру доставе измјене коефицијената за политичаре, што сам у више наврата предлагао. Да не говоримо колико се могло помоћи рањивим категоријама да су путни трошкови смањени, а не повећани за 3,6 милиона марака. Но, у том случају Изетбеговић, Човић, Кришто и свите савјетничке не би могли трошити по 6.000 КМ за двадесетак минута ВИП салона по бјелосвјетским аеродромима. Ове странке су угасиле морал у Институцијама Босне и Херцеговине. Вријеме је да их грађани из њих на изборима протјерају.

Економиста Фарук Хаџић рекао нам је да уопште не вриједи коментарисати нерад и незнање политичара.

Ипак он се нешто касније огласио на Фацебооку објаснивши зашто је потребно барем привремено, суспендовати наплату акциза на гориво.

- Након јучерашњег дефинитивног одбијања да се укину акцизе, ову тему више уопште не треба потенцирати, јер нема више сврхе и смисла.Гориво не користе само богати за возање, користе га сви грађани, различитог имовинског статуса, али га користи и привреда за транспорт различитих производа. Зар се стварно мисли да ће неки производ који се транспортује са удаљене локације исто коштати након раста цијена горива?Да се којим случајем наплата акциза на гориво привремено укинула, директну корист би имали сви грађани, а подаци из документа БИХАМК показују број регистрованих возила у 2019. години, гдје је наведено “да је око 55% регистрованих возила у Босни и Херцеговини старије од 19 година, а више од 80% возног парка старије од 14 година. Према подацима наведеним у табели можемо видјети да број возила старијих од 27 година нажалост још увијек чини више од 1/6 од укупног возног парка, док број возила са Еуро 3 и Еуро 4 мотором чини више од половине укупног броја регистрованих моторних возила - написа је Хаџић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за Буку да сви на инфлацији и поскупљењу јако добро пролазе, осим грађана.

- Не постоји никакав инттерес да се нешто врати грађанима, јер ПДВ је уствари прикупљање индиректног пореза, који треба да се врати грађанима кроз услуге јавног сектора, али и на неке друга начине, када год има више новаца, као што је то сад ситуација. Видимо да за то не постоји никаква мотивација, посебно представника из Републике Српске, мислим на СНСД, који је већ два пута зауставио процесе који су започети у парламентарној скупштини - рекао је Зоран Павловић за Буку.

Стручњаци упозоравају да ће се инфлација тек размахати. Љето је тек привид добре економске ситуације због доласка дијаспоре, због релативно добре потрошње. Међутим пред нама је тешка јесен и још тежа зима. Тек требамо видјети како ће свјетска енергетска криза утицати на све, па и на нас. Долазак рецесије најављује се за сљедећу годину. И док стручњаци упозоравају - власт не реагује. Истовремено бијес народа усмјерен је на прајд, на умјетничке перформансе, имамо погрешан бијес, погрешан бунт. А власт која има овакве грађане не треба много да брине. Јер они реже само на - Facebooku.

 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Prolaznik 29.06.2022. 13:57
    Tako je! Mokrite po prodanim dušama!
  • Generic placeholder image
    Zloba 29.06.2022. 10:54
    Svaka čast! Samo tako nastavite.
  • Generic placeholder image
    Mile 28.06.2022. 18:06
    Jedino rjesenje za ove nezasite lopove je da bojkotujemo izbore .Ma svi redom , bar mi obicni radnici .Pa to nema milosti , ni stida ,osjecaj za obicne ljude davno su izgubili ,dokle vise ovo je teror .A penzioner 200 km penzije , ko moze da prezivi .Zato narode u pamet kako izaci na izbore .
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 28.06.2022. 17:41
    Zaista narod nema za koga da glasa od ponudjenih sa liste na predstojecim izborima.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.06.2022. 17:26
    Šta je njima pet stoja. Srbi moraju pronaći zdrave političke snage jer imaju za poziciju lažnu elitu koja prisvaja državu a za opoziciju izdajnike najgore vrste, a svi skupa bivši komunisti. Zdraviji dio stanovništva se iseljava a feslije i drugi dušmani planiraju pokolj. Ili ćemo se opametiti ili nestati.
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 20m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 1m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 26m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 1m
    0