У Јапану се вожња учи у алкохолисаном стању

29.08.2023. 21:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Полиција и инструктори вожње у Јапану усвојили су необичан приступ безбједности на путевима у нади да ће смањити број оних који возе у алкохолисаном стању - дозволили су возачима да конзумирају алкохол прије него што сједну за волан.

Ауто-школа Чикушино у граду Фукуока на југозападу Јапана недавно је почела да нуди контролисано искуство вожње у алкохолисаном стању као дио полицијске кампање да убиједи "превише самопоуздане" возаче да никада не возе ако су пили алкохол.

Како наводи "РТС", кампања је покренута поводом 17-годишњице смрти троје дјеце из тог града - два брата од четири и три године и њихове једногодишње сестре - који су погинули када је у њихов породични аутомобил ударио службеник општинске управе који је возио под дејством алкохола.

Међу возачима који су учествовали у недавном експерименту било је и двоје новинара дневног листа "Маинићи шимбун", један новинар имао је задатак да пије и вози, а други да посматра колегу као тријезан сапутник.

Пред возачима је био задатак да савладају три дионице пута - у првом дијелу требало је визити цикцак, друга етапа имала је С кривину, док је трећа дионица имала низ оштрих кривина. Трасу је требало најприје проћи у тријезном стању. Репортерка Хјелим Ха затим је попила лименку пива од 350 милилитара, као и шољицу вина од шљиве (пиће познато као умешу) и исто толико жестоког алкохолног пића шочу. Све то су возачи попили у року од једног сата.

Највећа опасност је то што возачи и кад попију мисле да су способни да возе.

Алко-тест је открио код овако алкохолисане новинарке 0,30 мг алкохола по литру удаха, што је двоструко више од ограничења од 0,15 мг које важи у Јапану. Упркос томе што су јој шаке биле хладне, лице црвено и срце убрзано куцало, Ха је рекла да се осјећала способном да вози - као што је наводно рекао и возач који је изазвао фатални судар 2006. године.

Трезан Рокухеи Сато, Хјелимин колега репортер, неконтролисано се повијао напријед-назад док је Хјелим непрестано убрзавала и непотребно успоравала дуж правог дијела пута. Успјела је да "почисти" чуњеве на дијелу пута гдје је требало да вози цикцак око њих. Замјеник директора школе Шоџиро Кубота зауставио је припиту новинарку прије него што је кренула у савладавање С кривине.

На њено огромно изненађење, Кубота јој је рекао да је ушла у кривину при већој брзини и да је у једном тренутку залутала у супротну траку.

- Иако конзумација пића слаби вјештине које су људима потребне за вожњу, као што су когнитивни капацитет, расуђивање и способност маневрисања возилом, возач претпоставља да вози безбједно - то је највећа опасност од вожње у алкохолисаном стању - рекао је Кубота, пише "Маинићи шимбун".

Представници јапанске националне полицијске агенције истичу да многи возачи који пију и возе неколико пута без инцидената, развијају због тога осјећај непобједивости и настављају да понављају исто опасно понашање. Наводе и податке који показују да је вјероватноћа да ће саобраћајна несрећа имати смртни исход седам пута већа када је возач пио алкохол у поређењу са несрећама у којима је возач тријезан.

- Позивамо људе да промисле о ризицима прије него што почну да пију. На примјер, да уопште не возе до кафића, уз претпоставку да када буду попили, неће бити у стању да доносе исправне одлуке - рекао је Јоичи Фурукава, замјеник шефа одјељења саобраћајне полиције префектуре Фукуока.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 20m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 29m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 4m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 17m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 31m
    0