У којим случајевима вам одузимају возачку дозволу?

27.03.2024. 08:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У случају да прикупите одређен број прекршаја у саобраћају, може вам бити одузета возачка дозвола.

Но, да ли знате у којим ситуацијама, односно колико пута треба да начините прекршај да бисте остали без овог документа? Одговор на ово питање потражите у наставку текста.

Како је прописано законом?

Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ је одређено да, у зависности од тежине почињеног прекршаја, возач може добити један или два казнена бода.

Наиме, у случају стицања казнених бодова, казна се изриче за прекршај који носи већи број казнених бодова, с тим да се даље казнени бодови уписују у евиденцију возача, на основу коначног и извршног прекршајног налога, односно правоснажног судског рјешења.

Иначе, овим законом је прописано да ће возача, којем је у року од годину дана због почињених саобраћајних прекршаја одређено најмање седам казнених бодова, надлежни орган, код којег се води у евиденцији, позвати на предавања о посљедицама које произлазе из непоштовања или непознавања саобраћајних прописа.

Но, ако се возач не одазове на предавања, њему ће рјешењем бити привремено одузета возачка дозвола, и то док се не одазове на предавања.

На колико времена се одузима возачка дозвола?

Возачу којем је у року од годину дана због почињених саобраћајних прекршаја одређено најмање десет казнених бодова биће одузета возачка дозвола у трајању од 30 дана и биће упућен на провјеру познавања саобраћајних прописа.

Но, како је прописано законом, возачка дозвола биће враћена возачу по истеку наведеног рока уз прилагање доказа да је задовољио на провјери познавања саобраћајних прописа.

Даље слиједи да ће возачу којем у року од двије године, због учињених саобраћајних прекршаја, буде поново одређено најмање десет казнених бодова, бити одузета возачка дозвола у трајању од 60 дана.

Возачка дозвола биће враћена возачу по истеку наведеног рока уз предочење доказа да је задовољио на провјери познавања саобраћајних прописа.

Битно је знати да се казнени бодови за појединачан прекршај бришу из евиденције након истека 12 мјесеци од дана када су одређени, а за возаче којима су изречене мјере одузимања возачке дозволе на одређени период, уз предочење доказа да је задовољио на провјери познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима.

Која правила важе за почетнике?

Када су у питању почетници, за њих важи правило да особа која први пут стекне право управљања моторним возилом Б категорије, а која током двије године од дана стицања права управљања моторним возилом Б категорије сакупи четири казнена бода, надлежни орган за издавање возачке дозволе одузеће возачку дозволу и поништити је, чиме он губи право управљања моторним возилом.

Особа којој је возачка дозвола одузета и поништена у складу са овим одредбама сматраће се да нема положен возачки испит за управљање моторним возилом Б категорије.

Детаљније читајте ОВДЈЕ.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 12m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 34m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 49m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 42m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 48m
    1