У КПЗ Фоча незаконито запошљавали раднике и плаћали закуп просторија које нису користили

14.10.2021. 19:29
0
ИЗВОР: capital.ba

Казнено поправни завод (КПЗ) Добој и Фоча нису правилно исказивале потраживања за плате приправника, огријешили су се о Закон о систему интерних финансијских контрола, а евидентирали су и трошкове по основу закупа, иако нису користили објекте у закупу.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске контролисала је да ли су КПЗ Фоча и Добој провели препоруке које им је ревизор дао у претходном периоду, те су након проведене контроле објема установама дали мишљење са резервом о провођењу препорука.

КПЗ Добој је, од укупно пет препорука, дјелимично провео три препоруке, а ревизори су им највише замјерили што су у периоду од 2017. до 2020. године евидентирали расходе по основу закупа објеката, иако нису користили објекте у закупу. 

- Расходи за стручне услуге су евиднетирани у оквиру позиције осталих непоменутих расхода, што није у складу са Правилником о буџетским класификацијама, садржини рачуна и примјени контног плана за буџетксе кориснике - истакнуто је у ревизорском извјештају. 

Поред тога, ни дио текућих расхода нису књижили како треба и у складу са поменутим Правилником.

Када је у питању КПЗ Фоча, од укупно девет препорука дјелимично су провели двије, док двије уопште нису реализоване. 

- КПЗ Фоча је ангажованим приправницима извршио обрачун и исплату бруто плата за које је током 2017. године мјесечно подносио захтјеве за рефундацију средстава у висини од 70 одсто од бруто плате приправника према пројекту запошљавања - истакли су ревизори и додали да ни у том случају није испоштован Правилник о буџетским класификацијама.

У затвору у Фочи нису имали ни руководиоца Јединице за интерну ревизију што није законито, а поред тога за привремене и повремене послове су у периоду од три године ангажовали лица за послове који су систематизовани, чиме су прекршили Закон о раду. 

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 49m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 32m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 49m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 47m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 23m
    0