У Културном центру Источно Ново Сарајево приказан документарни филм "Одбрана села Дрецељ"

01.09.2022. 18:20
0
ИЗВОР: rtrs.tv

У Културном центру Источно Ново Сарајево премијерно је приказан документарни филм "Одбрана села Дрецељ" које је након Дејтона припало федералној општини Олово након чега су припадници муслиманске војске порушили све објекте у селу.

Филм је снимљен поводом 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде, у чијем саставу је био и Оловски батаљон и Дрецељска чета чијих је 12 припадника положило живот у темеље Републике Српске.

- Циљ је био да његујемо културу сјећања на борце одбрамбено- отаџбинског рата који су не жалећи своје животе стајали на првој борбеној линији и бранили своја вјековна огњишта и своју отаџбину Републику Српску. Ми смо захтјевали и тражилу обнову села, нажалост до те обнове никада није дошло - рекао је Саша Николић, аутор документарног филма "Одбрана села Дрецељ".

- Начин на који Саша ради и начин на који он изражава своје емоције, о свом родном селу Дрецељ, како су се они окупили, како је имао велику жељу да поново тамо сагради цркву, да се поново тамо врате и да звоно зазвони. Он је то успио и са жељом, љубављу и са својим народом - додала је Јелена Човић, глумица.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Радно вријеме за републичке празнике у општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Радно вријеме за републичке празнике у општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 47m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 29m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 57m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 4m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 2m
    0