U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj"

01.09.2022. 18:20
0
IZVOR: rtrs.tv

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo premijerno je prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj" koje je nakon Dejtona pripalo federalnoj opštini Olovo nakon čega su pripadnici muslimanske vojske porušili sve objekte u selu.

Film je snimljen povodom 30 godina od formiranja Druge romanijske motorizovane brigade, u čijem sastavu je bio i Olovski bataljon i Dreceljska četa čijih je 12 pripadnika položilo život u temelje Republike Srpske.

- Cilj je bio da njegujemo kulturu sjećanja na borce odbrambeno- otadžbinskog rata koji su ne žaleći svoje živote stajali na prvoj borbenoj liniji i branili svoja vjekovna ognjišta i svoju otadžbinu Republiku Srpsku. Mi smo zahtjevali i tražilu obnovu sela, nažalost do te obnove nikada nije došlo - rekao je Saša Nikolić, autor dokumentarnog filma "Odbrana sela Drecelj".

- Način na koji Saša radi i način na koji on izražava svoje emocije, o svom rodnom selu Drecelj, kako su se oni okupili, kako je imao veliku želju da ponovo tamo sagradi crkvu, da se ponovo tamo vrate i da zvono zazvoni. On je to uspio i sa željom, ljubavlju i sa svojim narodom - dodala je Jelena Čović, glumica.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    19h 48m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    19h 53m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    20h 45m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    20h 59m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    13h 56m
    4