У Лондону отворена изложба блага из Тутанкамонове гробнице

03.11.2019. 12:09
0
ИЗВОР: Srpska.info

Очекује се да ће египтоманија узети маха у Лондону када највећа збирка блага из гробнице египатског дјечака фараона Тутанкамона посљедњи пут крене на турнеју.

Тарек Ел Авади, египтолог и кустос изложбе у галерији Сатћи, рекао је за Sky News“да сви у свијету знају за Тутанкамона”, а ова “јединствена изложба” биће прослава 100. годишњице од открића гробнице.

Ел Авади је посљедњих 25 година проучавао дјечака краља и каже да постоји много разлога за непрестану фасцинацију.

– Као прва фасцинанатна чињенице је прича о самом открићу и количини блага пронађеног у најмањој гробници у долини краљева. Ово је једина нетакнута краљевска гробница пронађена из доба новог краљевства – рекао је он.

Легенда о златном фараону опчињава људе широм свијета откад су његову гробницу 1922. открили археолог Хауард Картер и лорд Карнарвон.

Ел Авади је рекао за Sky News да је овај невјероватан археолошки проналазак “заробио срца људи широм свијета”.

– Кад је Картер пронашао гробницу, свима је отворио могућности – не само за египтологе – него је отворио прозор кроз који се може погледати у величанствени свијет фараона – рекао је он.

Тутанкамон је умро у 19. години, на престо је дошао са само девет година и сахрањен је са најнеобичнијим артефактима који су му требали помоћи у загробном животу.

Деценијама служи као инспирација за све, од архитектуре до умјетности и дизајна, а слика краља прожимала је поп културу у цијелом свијету, преноси Klix.

Тутанкамон је први пут стигао у Лондон 1970-их, а рекордан број од преко 1,5 милион посјетилаца отишли су у Британски музеј да га виде.

Џонатан Холмс, умјетнички критичар и писац, за Телеграф, предвиђа да ће и овог пута бити слично узбуђење.

– То се чини јединственом приликом, посебно за глобалну публику, да виде ове артефакте прије него што заувијек оду кући у Египат. Ово је посљедња турнеја – рекао је он.

Изложба под називом Тутанкамон – Благо златног фараона отвара се у галерији Сатћи и трајаће до 3. маја.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа
Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 39m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    3h 34m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 56m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 56m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 42m
    1