У недјељу приказивање филма "Дневник Диане Будисављевић"

24.04.2020. 16:06
0
ИЗВОР: СРНА

Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ приказаће у недјељу, 26. априла, играно-документарни филм "Дневник Диане Будисављевић" о хероини која је током Другог свјетског рата спасила животе више од 10.000 српске дјеце из усташких логора.

Филм ће бити приказан од 21.05 часова поводом обиљежавања Дана пробоја посљедњих логораша из Јасеновца и Дана сјећања на све жртве усташких логора и Холокауста, најављено је на интернет порталу РТРС-а.

Ово остварење, које приказује потресну причу о страдању Срба и српске дјеце у вријеме усташког режима у тадашњој Хрватској, режирала је Дана Будисављевић.

У филму се освјетљава херојски чин Диане Будисављевић, Загрепчанке аустријског поријекла, која је била удата за српског хирурга.

Она је своју хуманитарну акцију покренула шест мјесеци након формирања Независне Државе Хрватске /НДХ/, у јесен 1941. године, када је сазнала да Српкиње и Јеврејке са дјецом одводе у логоре у којима умиру од злостављања, глади и болести.

Користећи аустријско поријекло, Будисављевићева је са неколико пријатеља почела акцију која се убраја у најплеменитији подвиг у Другом свјетском рату.

Захваљујући њеној картотеци дјечијих судбина, доказана су монструозна страдања српске дјеце, иако јој је комунистичка југословенска власт одмах послије ослобођења неповратно одузела ову документацију.

Дианин дневник је послије њене смрти 1978. године пронашла њена унука и на њему се базира потресна филмска прича о времену усташких злочина.

Филм садржи болне и драматичне исказе главних актера и свједока тих догађаја, односно преживјеле дјеце, које је Диана спасила.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Милош Биковић у трци за руског "Оскара" Милош Биковић у трци за руског "Оскара"
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 35m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 33m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 59m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 14m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 53m
    0